Bear Markets suger – den irrelevanta investeraren

Bear Markets suger - den irrelevanta investeraren

Amerikanska aktier har ökat med en årlig takt på 10,4 % från 1926 till idag. Om detta var den enda information du hade, då skulle det bara finnas en logisk sak att göra; Köp en indexfond och sälj aldrig, aldrig.

Jeremy Siegel sa en gång: “Rädsla har ett mycket större grepp om mänskligt agerande än den imponerande vikten av historiska bevis.” Jag tror att detta för det mesta är rätt, men tar inte tillräckligt med hänsyn till det faktum att björnmarknader verkligen, verkligen suger.

Djurandar, Ben och jag undrade om folk spenderar för mycket tid på att oroa sig för värsta scenarier. Jag tror att de gör det, men av goda skäl. Först lite data.

Björnmarknader är en del av investeringar. Du vet, hela risk- och belöningsgrejen. Går man hela vägen tillbaka till 1897, var Dow i en 20% nedsättning 33% av tiden. Men mycket av detta är skevt av Den stora depressionen. Från 1897 till 1950 var marknaden i en nedgång på 20 % 58 % av gångerna! Om vi ​​utgår från 1950 kollapsar den siffran till 16,5 %.

Men en nedgång på 20 % borde knappast vara tillräckligt för att skapa rädsla hos en långsiktig investerare. När du är nere med 20 % börjar du bli nervös, vid 30 % börjar du tappa sömn, vid 40 % slår du ut.*

Så hur många av dessa mardrömsmarknader har amerikanska investerare upplevt? Inte många. Sedan 1950 föll marknaden med 40 % tre gånger; 1974, 2002** och 2009.

Så varför allt tjafs? Eftersom en björnmarknad kan utplåna flera år av vinster. ÅR.

  • I botten 1932 var Dow tillbaka där den var 1903
  • I botten 1942 var Dow tillbaka där den var 1905
  • I botten 1974 var Dow tillbaka där den var 1959.
  • I botten 1980 var Dow tillbaka där den var 1964
  • I botten 2002 var Dow tillbaka där den var 1997
  • I botten 2009 var Dow tillbaka där den var 1997

Den pandemiska björnmarknaden varade bara en minut, men i botten 2020 handlades Dow på samma nivåer som i mars 2015!***

En björnmarknad utplånar inte bara vinster, den kommer nästan säkert att utplåna ditt förtroende för en ljusare framtid. Jag är en aktie för det långa loppet, men jag är ganska säker på att jag skulle sjunga en annan låt om jag upplever en björnmarknad som utplånar 15 års vinster och tar ytterligare ett par år att återhämta sig.

Jag förstår varför folk lägger så mycket tid på att förbereda sig för ett osannolikt resultat, men att oroa sig för mycket för nackdelen hindrar dig från att ta del av uppsidan. Det viktigaste är att bygga en portfölj som kan fånga uppsidan samtidigt som du kan sova på natten under den oundvikliga nackdelen. Det finns ingen universell portfölj. Alla måste hitta det som fungerar för dem.

Björnmarknader suger verkligen, men det saknas också en flerårig tjurmarknad. Du måste få poäng när du kan. Du måste stanna kvar i spelet.

*Fullständig avslöjande, jag har höjt dessa nivåer

**Dow föll med 38 % efter att dotcom-bubblan sprack. S&P föll 49%.

***Inga av dessa siffror inkluderar utdelning, men jag backar inte heller ut inflationen, så mer eller mindre en tvätt

(Inkluderandet av sådana annonser utgör eller innebär inte stöd, sponsring eller rekommendation därav, eller någon anslutning till dessa, av innehållsskaparen eller av Ritholtz Wealth Management eller någon av dess anställda. För ytterligare annonsfriskrivningar Klicka här.)


Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts
Dessa är varorna
Read More

Dessa är varorna

Artiklar När du mäter dig själv med andras mått räcker inte mycket till. (Av Phil Pearlman) Att skriva…