Federal Reserve kommer sannolikt att bli en tuffare talande centralbank

Federal Reserve kommer sannolikt att bli en tuffare talande centralbank

Federal Reserves ordförande Jerome Powell deltar i utfrågningen av House Financial Services Committee på Capitol Hill i Washington, USA, den 30 september 2021.

Al Drago | Reuters

Räkna med hårdare samtal från Federal Reserve, eftersom den kan överväga att avveckla sitt obligationsprogram tidigare än väntat.

Baserat på kommentarer från ett antal Fed-tjänstemän förväntar sig marknadsproffsen nu att centralbanken diskuterar vid mötet den 14-15 december om de ska gå ännu snabbare för att avsluta sitt program för kvantitativa lättnader.

“De kommer att accelerera nedtrappningen i december, och det ser nu ut som att tillväxten lätt kan passera 6% och kan närma sig 7% under fjärde kvartalet”, säger Diane Swonk, chefsekonom på Grant Thornton. “Konjunkturen är stark och varm. Det är inte en dålig sak. Det är en högkonjunktur. Du kan inte undgå det. Fed måste anpassa sig.”

Även om den inte bestämmer sig för att dra ner på fler obligationsköp i december, bör Feds ton låta mycket mer hökaktig än den har gjort tidigare under den post-pandemiska eran.

En tuffare Fed

Fed tjänstemän meddelade efter deras möte i början av november att de skulle börja bromsa obligationsköpen i en takt av 15 miljarder dollar i månaden, vilket i praktiken avslutar programmet i mitten av 2022. När det programmet är klart är dörren öppen för Fed att börja höja sin målränta från fed funds från noll.

Protokoll från det mötet, som släpptes i onsdags, visar att vissa Fed-tjänstemän vill ha en snabbare takt med att minska tillgångarna, och olika medlemmar sa att centralbanken kan behöva höja räntorna snabbare om inflationen fortsätter att stiga. Aktier såldes efter släppet kl. 14.00.

“Om de vill ha något som helst avstånd mellan avsmalning och lyft, måste de få det ur vägen. Det är motiverat. Vi har en stark ekonomi,” sa Swonk.

San Franciscos Fed-president Mary Daly, som anses vara en duva, var den senaste tjänstemannen på onsdagen för att säga att centralbanken skulle kunna påskynda slutet av sitt månatliga program för obligationsköp på 120 miljarder dollar.

Den senaste veckan har förväntningarna på en Fed-räntehöjning ökat dramatiskt, och Dalys kommentar har drivit dem ännu högre.

Nu återspeglar terminsmarknaden en chans på 66 % för en räntehöjning på 60 % i maj och en chans på 60 % för en tredje räntehöjning till nästa december, enligt Peter Boockvar, investeringschef på Bleakley Advisory Group. Andra räntor har också rört sig högre, särskilt den 2-åriga obligationen, som är nära kopplad till fonder.

2-året låg på 0,64 % på onsdagen.

Fed-guvernör Christopher Waller och Feds vice ordförande Richard Clarida nämnde båda att påskynda nedtrappningsprocessen förra veckan. Waller sa i fredags att Fed bör avsluta sina köp till april istället för juni.

“Nu är det en verklig sak på decembermötet, om Fed kommer att fatta ett beslut om att påskynda nedtrappningen eller om de kommer att säga att de pratade om att påskynda nedtrappningen”, säger Boockvar. Han sa att i december kommer Fed också att ha mer data, vilket visar mer het konsumentinflation och en stark arbetsmarknad.

En balansgång

De senaste rapporten var inflationen för kärnkonsumtionen, som ökade med 4,1 % jämfört med föregående år i oktober, den högsta sedan 1991. Ekonomer förväntar sig att novembers sysselsättningsrapport visar att mer än 500 000 lönesumman lades till, när den släpps en vecka från fredag. Veckovis arbetslöshetsanmälningar låg på 199 000, den lägsta sedan 1969.

Men Vincent Reinhart, chefsekonom på Dreyfus och Mellon, förväntar sig inte att Fed ska besluta sig för att minska snabbare.

“Vi är i en fas där marknadsaktörerna går före sig själva. Allt Fed-tjänstemän gör är att säga att de vill ha tillgängliga alternativ. Jag tror att de vill låta mer hökaktiga i det sammanhanget”, säger Reinhart. “Vad händer om marknadsaktörerna tror att du har ingen aning om inflationen och du ligger bakom kurvan… Paradoxen de befinner sig i är genom att prata hårda, de kanske inte behöver vara lika hårda.”

Han sa att det är en balansgång för Fed att låta som att den är redo att bekämpa inflationen men inte att låta så hökig att marknaden rör sig för mycket.

“Det faktum att de tar av 15 miljarder dollar i månaden är redan snabbt av prejudikat”, sa han. “Men jag tror inte att de skulle göra det om de inte vill skicka en extremt stark signal… Att ändra tillgångsköp skulle vara att skicka en så extremt stark signal, eftersom det är ett trubbigt instrument. De vill förmodligen inte att ta till det. De får inte mycket ut av det om du bara pratar om att flytta fram datumet med ett par månader.”

President Joe Biden valde Fed-ordförande Jerome Powell för en andra mandatperiod denna vecka. Hans bekräftelseutfrågning förväntas vara före kongressen nästa månad, och det borde vara ett tillfälle för honom att låta mer hökisk och betona att Fed kommer att göra vad den behöver för att dämpa inflationen.

Boockvar sa att han förväntar sig att centralbanken kommer att fokusera på obligationsprogrammet innan den behöver justera sin syn på räntor. Tidigare blev marknaderna volatila när program för kvantitativa lättnader avslutades. “Jag tror att Fed kommer att fokusera på att bli klara med nedskärningen först utan att skapa några olyckor. Det finns ingen mening för dem att spekulera i när de kommer att höja räntorna,” sa han.


Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts