Här är några billiga sätt att skydda din whisky

Här är några billiga sätt att skydda din whisky

Billiga sätt att skydda din whisky

Som vuxna utvecklar många människor en smak för whisky. Det betyder dock inte att de slutför varje flaska de köper snabbt. Vissa dricker bara ett glas ibland och lämnar whisky i den öppna flaskan i veckor eller månader innan den sista droppen avslutas. Andra köper flera flaskor samtidigt och arbetar på en eller flera åt gången under en ibland lång tid. I båda fallen är det viktigt att veta hur man lagrar din whisky, så att kvaliteten håller sig hög innan du dricker den. Om du inte är säker på var du ska börja, här är några billiga sätt att skydda din whisky.

Förvara dem på en sval, torr plats

Hög värme, temperaturfluktuationer och luftfuktighet är inte idealiska om du lagrar whisky. Istället vill du förvara dina flaskor i ett svalt, torrt utrymme som har en ganska jämn temperatur. På så sätt håller flaskan sig i god form, och whiskyn skadas inte.

Även om det kan vara frestande att lägga whisky i kylen eller frysen för att hålla temperaturen stabil, är det inte perfekt. Det kommer inte att göra whiskyn odrickbar, men den lägre temperaturen kan förändra smaken, vilket gör den lite oinspirerande. Om du föredrar din whisky kyld, använd isbitar eller whisky stenar när du häller ett glas istället.

Använd ett skåp för att lagra whisky

I många fall är det bäst att ha whisky i ett skåp. Direkt solljus kan påverka temperaturen på din whisky, samt leda till temperaturfluktuationer som kan vara skadliga.

Du behöver inte ett särskilt skåp för att lagra whisky. Även en mindre använd i ett kök, vardagsrum eller håla kan fungera, eftersom det skyddar whiskyn från direkt ljus.

“Fräscha upp” dina korkar

I allmänhet måste whisky lagras upprätt, eftersom långvarig exponering för sprit kan skada korken. Men om du vill begränsa oxidationen och hålla korken i god form måste du “fräscha upp” din kork några gånger om året. Tippa bara flaskan åt sidan, låt whiskyn suga in i korken i ungefär en timme och ställ sedan tillbaka flaskan upprätt.

Dekantera till mindre provflaskor

Syreexponering kan skada whiskys smak. När du öppnar en flaska och dricker lite ökar mängden syre betydligt.

Om du letar efter ett billigt sätt att minska syreexponeringen kan dekantering av whiskyn i mindre provflaskor göra susen. Det kommer att bli mindre syre i behållaren, vilket saktar ner oxidationen.

Prova en lufttät karaffer

Ett annat alternativ för dem som inte har något emot att flytta sin whisky ur originalflaskan är en lufttät karaffer. Dessa har robusta syntetkorkar som är utformade för att säkerställa en tät passform och som kanske inte försämras lika snabbt som traditionella korkar.

Vanligtvis fungerar dessa bäst om du kan fylla dem nära toppen med whisky. På så sätt begränsar du mängden luft som hamnar i flaskan, vilket saktar ner oxidationen.

Skaffa ett konserveringsgassystem

Om du föredrar att behålla din whisky i originalflaskan men ändå vill begränsa oxidationen kan det fungera att få ett konserveringssystem. Enkla alternativ som Private Preserve låter dig lägga andra gaser i flaskan, vilket minskar närvaron av syre. Du sprayar helt enkelt och byter snabbt ut korken.

Öppna inte för många flaskor samtidigt

En förseglad whiskyflaska kommer att göra ett mycket bättre jobb för att begränsa oxidationen. Med den ursprungliga tätningen på plats finns det ingen luftbyte, särskilt om du fräschar upp korken regelbundet. Som ett resultat kan du lagra flaskan mycket längre utan att påverka whiskyens smak.

Även om det kan vara frestande att ha flera flaskor öppna samtidigt, men om du inte kan avsluta dem alla inom några månader efter öppnandet, kan smaken dimma i de öppna behållarna innan du kan njuta av hela flaskan. Som ett resultat kan det vara bäst att bara öppna det du kan avsluta inom den tidsramen och hålla de andra flaskorna förseglade.

Kan du tänka dig några andra billiga sätt att skydda din whisky? Har du provat alternativen ovan och vill meddela oss om dina resultat? Dela dina tankar i kommentarerna nedan.

Läs mer:

Om du tycker om att läsa våra blogginlägg och vill prova på att blogga, har vi goda nyheter för dig; du kan göra exakt det på Saving Advice. Klicka bara här för att komma igång. Kolla in dessa användbara verktyg som hjälper dig att spara Mer. För investeringsråd, besök Den brokiga dåren.
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts