Hur man gör sig redo för skattesäsongen ❘ Wealthfront

TTR-BLOG-2019@2x-1

Skattesäsongen är här och det är dags att börja tänka på din deklaration för 2021. Att arbeta med dina skatter kan verka skrämmande, men det behöver inte vara det. Här är åtta sätt du kan göra dig redo för Skattedagen, oavsett om du arbetar med en revisor eller ett skatteförberedande program som TurboTax.

1. Markera din kalender

Markera 18 april 2022 i din kalender innan du gör något annat. Detta är datumet då du antingen måste lämna in dina skatter eller Blankett 4686 för att få skatteförlängning. Det är också deadline för att bidra till ett individuellt pensionskonto (IRA) för 2021 om du inte redan har maxat ditt. Skattedagen är ofta den 15 april, men dessa tidsfrister är något senare i år på grund av semestern för Emancipation Day i Washington, DC. Skattebetalarna i Maine och Massachusetts har fram till den 19 april 2022 på grund av semestern Patriots’ Day i dessa stater. Du behöver inte vänta till deadline för att lämna in din skattedeklaration – du kan göra det så snart du har alla nödvändiga dokument.

2. Samla dina skattehandlingar

Från och med januari bör du få skattepapper från din arbetsgivare och dina banker. Dokumenten du behöver för att lämna in din skatt varierar beroende på din situation.

Här är några av de formulär du kan behöva:

 • W-2 från din arbetsgivare
 • Schemalägg K-1 för inkomst som erhållits från ett dödsbo, stiftelse, partnerskap eller S-bolag
 • 1095-A för sjukförsäkring via Health Insurance Marketplace
 • 5498 för bidrag som göras till IRAs
 • 1098 för inteckningsränta
 • 1098-E för studielånsränta

Du kan också behöva olika typer av 1099:or, inklusive:

 • 1099-NEC (tidigare 1099-MISC) för inkomst från kontraktsarbete över $600
 • 1099-DIV för intäkter från aktier och fonder
 • 1099-INT för ränta från bankkonton, CD-skivor och andra konton
 • 1099-B för inkomst från försäljning av aktier, obligationer eller fonder
 • 1099-R för utdelningar från pensionskonton eller pensioner

Andra formulär som tillhandahålls av arbetsgivaren kan inkludera:

 • 3921 för utnyttjande av incitamentsoptioner
 • 3922 för förvärv eller köp genom en Employee Stock Purchase Plan (ESPP)

Wealthfront-kunder kan ladda ner sina skattedokument (1099-R för IRA-uttag och konsoliderade 1099:or för skattepliktiga konton) direkt från sina instrumentbräda genom att klicka på menyalternativet märkt “Dokument.” Dessa formulär kommer att bli tillgängliga från och med slutet av januari, men du kan få ytterligare rättelsedokument går in i mars.

3. Se över ditt år

Var 2021 ett stort år för dig? Om så är fallet kan dessa livshändelser komma med vissa skattelättnader.

Om du gifte dig

Det är dags att bestämma om du vill lämna in dina skatter separat eller gemensamt. För de flesta är det vettigt att dela in sina skatter gemensamt. Denna artikel kan visa dig exakt hur du bestämmer dig. Till exempel, om du eller din make har ett inkomstbaserat studielån, kan en separat ansökan hindra dina betalningar från att öka dramatiskt.

Om du har köpt en bostad

Du kanske kan dra av dina bolåneräntor (på bolån upp till 750 000 USD) och fastighetsskatt (en del av din SALT börda; begränsad till 10 000 USD per år).

Om du fick ett barn

För alla barn i din familj som är yngre än 6 kommer du sannolikt att få $3 600 återbetalningsbar skattelättnad och en återbetalningsbar skattelättnad på 3 000 USD för barn mellan 6 och 17. Denna kredit börjar fasas ut om ni är gifta, ansöker gemensamt och din inkomst är över 150 000 USD. Du kan också vara berättigad till skatteavdrag för barnomsorg. Kom ihåg att fylla i en ny W-4 med din arbetsgivare, eftersom du nu kommer att få ett extra källbidrag.

Om du köpt en bil

Många människor köpte bilar 2021 — om du var bland dem kan köpet påverka dina skatter. Om du specificerar dina avdrag (mer om det nedan) kan du dra av momsen du betalat på köpet oavsett om du köpt den ny eller begagnad. Du kan också kvalificera dig för en ej återbetalningsbar skatteavdrag på $2 500 till $7 500 om du köpte en plug-in hybrid eller elfordon. För att göra anspråk på denna kredit, fyll i Blankett 8936 och lämna in det till din skattedeklaration. Tänk på att denna förmån fasas ut efter att en tillverkare säljer mer än 200 000 kvalificerade fordon.

4. Bestäm om du ska specificera dina avdrag

När det gäller skatteavdrag har du två alternativ:

 1. Ansök om schablonavdrag. Detta gör att du kan dra av $12 550 (för ensam filare) eller $25 100 (för gemensamma filare) från din skattepliktiga inkomst i år.
 2. Specificera dina avdrag istället.

För att bestämma om du vill specificera, lägg ihop dina olika avdragsgilla kostnader som:

 • Sjukvårdsfakturor
 • Bidrag till välgörande ändamål
 • Statliga och lokala skatter
 • Fastighetsskatt
 • Investeringsräntekostnader
 • Räntebetalningar på bolån

Om summan når mer än $12 550 (för enstaka filer) eller $25 100 (för gemensamma filare), vill du specificera och måste lämna in en Schema A (formulär 1040). Om du väljer att inte specificera kommer du att lämna in en retur med anspråk på standardavdraget och schema A kommer inte att inkluderas. Om din make specificerar, måste du också göra det.

Oavsett om du tar schablonavdrag eller specificerar kan du ta det som kallas “ovanför linjen” avdrag som ytterligare kommer att minska din skattepliktiga inkomst.

Ovan-linjen-avdrag inkluderar:

 • Räntebetalningar för studielån
 • Ej ersatta flyttkostnader för ett jobb
 • Hälsosparkonto (HSA) bidrag
 • 401(k) bidrag
 • SEP-IRA bidrag

Tillfälliga åtgärder antogs som ett resultat av pandemin kan du också dra av kontanta donationer till kvalificerade välgörenhetsorganisationer år 2021 även om du tar schablonavdraget. Donationer som görs med checkar och kreditkortsbetalningar kvalificerar för detta avdrag, men de som görs i värdepapper och hushållsartiklar gör det inte. Ensamstående filer kan dra av upp till $300 i donationer, och gifta gemensamma filare kan dra av upp till $600. Och om du specificerar dina avdrag i år kan du begära avdrag för bidrag till välgörenhet upp till 100 % av din justerade bruttoinkomst på ditt schema A (formulär 1040).

5. Bidra till din IRA

Individuella pensionskonton (eller IRA) är en bra typ av konto att överväga som du sparar till pension. IRA erbjuder ett skattemässigt fördelaktigt sätt att spara till pension och erbjuder på många sätt ytterligare flexibilitet jämfört med en 401(k). Om du planerar att bidra till en IRA för skatteåret 2021, är den 18 april sista datumet för att göra det. Den årliga kombinerade bidragsgränsen för traditionella och Roth IRAs är $6 000 ($7 000 om du är 50 år eller äldre).

Om du är intresserad av att finansiera en IRA men du är osäker på vilken sort du ska använda, kolla in Wealthfronts IRA-kontovalsverktyg för att lära dig mer om din IRA-berättigande. Wealthfront erbjuder traditionella IRA, Roth IRA och SEP IRA, samt enkla Roth-konverteringar. Du kan överföra pengar direkt från din Kontantkonto till din Wealthfront IRA.

6. Använd dina skördade förluster

Finansmarknaderna var volatila under delar av 2021. Om du var Wealthfront-kund som använde vår Classic-portfölj, fick du sannolikt tillräckligt med fördelar från vår Tax-Loss Harvesting-tjänst för att täcka vår årliga rådgivningsavgift på 0,25 % flera gånger om.

Skattebortfallsskörd innebär att sälja investeringar som har minskat i värde, vilket genererar en förlust som du kan använda för att sänka dina skatter. Om du har en Wealthfront investeringskonto, skördar vi automatiskt dina förluster åt dig. Om du använder TurboTax, kan du automatiskt importera din skatteförlustinformation.

7. Överväg att arbeta med en skatteexpert

Om detta låter komplicerat, särskilt om du sålt personaloptioner det senaste året, är det ett bra tillfälle att fråga dig själv om du ska anlita en revisor. Vanligtvis är detta ett bra drag om dina skatter är komplexa – säg att du äger ett företag, du är föremål för Alternativ minimiskatt (AMT), eller så får du K-1s. För mer information, kolla in vår blogginlägg om vem som bör överväga att anlita en revisor.

Om du planerar att lämna in din egen skattedeklaration finns det ett antal skatteförberedelseprogram att välja mellan, inklusive TurboTax, Credit Karma Tax, TaxAct och TaxSlayer. Om du är en Wealthfront-klient som använder TurboTax får du $20 rabatt på kostnaden för arkivering, och kan använda TurboTax Live för att antingen rådgöra med en CPA eller hyra en för att lämna in dina skatter åt dig.

8. Bestäm hur du ska betala

Beroende på dina skatteinnehåll och de uppskattade skatterna du har betalat för eventuella inkomster som inte omfattas av källskatt, kan du antingen få en återbetalning från IRS eller vara skyldig pengar på dina skatter för 2021.

Om du tror att du kan vara skyldig pengar är det nu ett bra tillfälle att planera för hur du ska betala. Du kan använda din konto- och routingnummer att betala din skatteräkning (upp till ACH-gränsen på $50 000) direkt från ditt Wealthfront Cash-konto om du har aktiverade kontrollfunktioner.

Skattesäsongen behöver inte vara belastande

Skattetiden rullar runt varje år, och många fruktar det. Men om du är förberedd med ditt pappersarbete och har en plan, finns det inget att frukta. Vi hoppas att dessa åtta steg hjälper dig att förbereda dig för en mindre stressig skattesäsong.


Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts
Ford vs Tesla
Read More

Ford vs Tesla

Jag har tagit fel om många saker när det gäller att prognostisera framtiden för marknaderna eller specifika företag.1…