Hur man köper vattenrättigheter

Hur man köper vattenrättigheter

Hur man köper vattenrättigheter

Du har köpt mark. Naturligtvis vill du ha tillgång till vattnet på det landet, eller hur? Om så är fallet kan du behöva veta hur man köper vattenrättigheter. Faktum är att beroende på staten kan du kanske köpa vattenrättigheter även om du inte äger marken som vattnet sitter på. Konstigt, eller hur? Vatten är en värdefull resurs nuförtiden, så det är bra att utbilda dig om vattenrättigheter både för din egen egendom och som ett investeringsverktyg.

Ytvattenrättigheter kontra underjordiska vattenrättigheter

Det finns så mycket att lära när du vill ta reda på hur du köper vattenrättigheter. Först bör du veta att det finns en skillnad mellan ytvattenrättigheter och underjordiska vattenrättigheter. Ytvattenrättigheter innebär rättigheterna att använda vatten från en mark ovanifrån som en bäck. Uppenbarligen har underjordiska vattenrättigheter att göra med vad du får dränera under marken.

Underjordiska vattenrättigheter

I grund och botten finns det två olika metoder för underjordiska vattenrättigheter över hela landet. På vissa ställen, om du äger marken, kan du tömma så mycket vatten under marken som finns tillgängligt. Det kallas absolut ägande av underjordiska vattenrättigheter. Vanligare är dock att stater följer den amerikanska regeln. Detta är en modifierad version som låter dig tömma så mycket vatten från ditt eget land som du kan UTAN att påverka andras förmåga att också komma åt det vattnet. Det blir komplicerat och det finns många specifika lagar i staterna, men det är kärnan i underjordiska vattenrättigheter.

Öst, väst och sedan finns det Kalifornien

Som du kan se är det väldigt komplicerat att lära sig att köpa vattenrättigheter. Och nu ska vi prata specifikt om ytvattenrättigheter. Det finns både statliga lagar och länslagar som påverkar användning och köp av ytvattenrättigheter. Dessutom är saker väldigt olika från stat till stat. Öststaterna tenderar att följa en uppsättning vattenrättigheter. De västliga staterna tenderar att följa en annan uppsättning. Men sedan finns det Kalifornien, en enorm stat med mycket vattenproblem. Den använder en hybrid av de öst-västerländska modellerna.

Östra stater: Riparian Water Right

Ovanliga investeringar förklarar att öststater vanligtvis använder vattendrag. I korthet betyder detta att om du äger marken så har du rätt till de naturliga vattenresurserna på och/eller i anslutning till din mark. Så, om en bäck rinner på ditt land, får du använda det vattnet. Naturligtvis finns det alla möjliga olika regler och undantag. Dessa varierar från stat till stat. En stor regel är att du inte kan använda så mycket av vattnet att det påverkar andra människor med angränsande mark som också kanske vill använda det vattnet. Mer eller mindre kan du dock förvänta dig att du kan använda vattnet på din mark om du köper mark i öststaterna.

Västra stater utom Kalifornien: Förutgående anslagsrättigheter

I motsats till vattendrag vid floden följer de flesta västerländska stater tidigare rättigheter till anslag. Detta betyder i princip att den som kom till vattnet först och använde det för något nyttigt (jordbruk är ett vanligt exempel) har dessa vattenrättigheter. Det spelar ingen roll om en annan markägare påverkas negativt av din användning. Du var där först, du äger dessa vattenrättigheter. Återigen finns det många rättsfall och detaljer, men det är den allmänna regeln om ytvattenrättigheter i väststater.

Kaliforniens vattenrättigheter

Kalifornien använder en unik hybrid av flod- och tidigare anslagsrättigheter. SF Gate förklarar att detta blir mycket viktigt vid fastighetstransaktioner. Varför? Eftersom du kan sälja din mark och eventuellt fortfarande behålla dina vattenrättigheter. Du kan också välja att sälja dina vattenrättigheter separat. Och det är därför du kan hitta många människor som försöker lära sig att köpa vattenrättigheter i Kalifornien.

Hur man köper vattenrättigheter: första steg

Som du kan se blir allting riktigt komplicerat. Det beror på var du bor. Det beror på vem som äger marken, som kanske är eller inte är dig själv. Eftersom det här är en så komplicerad fråga vill du inte hoppa in i det utan att göra din forskning. Faktum är att ett av de första stegen du kan ta är att kontakta en vattenadvokat.

Ja, det finns advokater som är specialiserade på köp och försäljning av vattenrättigheter. Det är värt investeringen att ha denna typ av proffs vid din sida. De kan hjälpa dig i olika scenarier inklusive:

  • Du äger mark. Du är dock inte säker på om du äger vattenrättigheterna.
  • Du är intresserad av att köpa mark och vill också veta om att köpa vattenrättigheterna.
  • Du vill investera i köp av vattenrättigheter på mark som du inte äger.
  • Som ägare av vattenrätt vill du veta dina alternativ för att sälja dessa rättigheter till en köpare.

Varför köpa vattenrättigheter

Människor vill lära sig att köpa vattenrättigheter av olika skäl. Huvudorsaken just nu är dock att vatten är knappt. Det blir knappare. Därför är det en värdefull vara. Du kanske köper rättigheterna nu och vänta sedan i några år. När vattnet är knappare stiger värdet och du har vattenrätt att sälja. Det är en bra investering. Eller kanske vill du bara se till att du alltid har rätt att få tillgång till underjordiskt och ytvatten på din egen mark.

Vad din advokat kan göra för att hjälpa dig

Hur din advokat arbetar med dig beror på var du bor och vad dina mål är. Generellt sett kan din advokat dock göra något eller alla av följande om du vill köpa vattenrättigheter:

  • Ta reda på vem vattenrättigheterna för närvarande tillhör, om någon. Vanligtvis gör de en statlig journalsökning för att ta reda på denna information.
  • Förklara rättigheter och lagar om både underjordiska och ytvattenrättigheter för din specifika tomt.
  • Samarbeta med dig och gör ett kontrakt som förhandlar om villkoren för en försäljning av vattenrättigheter.
  • Hjälp dig att följa alla lagar för vattenförsäljning. Du kan till exempel behöva göra en geologisk undersökning innan en försäljning är tillåten. På samma sätt kan du behöva ansöka om ett brunnstillstånd.

Eftersom varje stat är olika och varje situation är annorlunda varierar det att köpa vattenrättigheter mycket från person till person. En vattenrättsadvokat i ditt område kan dock ge dig exakta detaljer som är nödvändiga för att få denna transaktion att fungera till din fördel. Se till att du förstår villkoren i alla kontrakt, särskilt om du senare kan sälja vattenrättigheterna med eller utan att sälja själva marken.

Läs mer:

Om du tycker om att läsa våra blogginlägg och vill prova på att blogga, har vi goda nyheter för dig; du kan göra exakt det på Saving Advice. Klicka bara här för att komma igång.

Kolla in dessa användbara verktyg som hjälper dig att spara Mer. För investeringsråd, besök Den brokiga dåren.
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts