Hur man övervinner finansiell svartsjuka

Hur man övervinner finansiell svartsjuka

övervinna ekonomisk svartsjuka

Tro mig, jag förstår hur lätt det är att bli avundsjuk på andras pengasituation. Jag bor i San Francisco där den genomsnittliga personen tjänar en sexsiffrig inkomst som att det inte spelar någon roll. Men jag har aldrig riktigt hanterat den svartsjukan själv. Jag lever mitt liv, gör det som är rätt för mig och känner mig bekväm. Så här är mina tips för hur du kan övervinna ekonomisk svartsjuka om det är en knipa du befinner dig i.

Sluta jämföra dina insidor med sina yttre

Det här är en fras jag har lärt mig under sociala medier. Det kommer från tendensen att titta på webbplatser som Instagram och plötsligt känna att alla andras liv är perfekt förutom ditt. Men dessa människor lägger ut sina bästa bilder. De publicerar inte röran. Du känner din insida och din röra. Därför är du avundsjuk på något som inte ens är verkligt.

Detsamma gäller när du försöker övervinna ekonomisk svartsjuka. Det är sällsynt att vi har en sann ärlig bild av någon annans ekonomi. Vi ser vad de vill att vi ska se. Vi ser inte de gånger de är stressade över vilken räkning de ska betala, överdrivet med att köpa mer hus än de har råd med, slåss med sin partner för att de har olika pengastilar. Så börja med att komma ihåg att du faktiskt inte känner till deras pengahistoria. Du känner bara ärligt din.

Hitta några människor som du kan ha ärliga konversationer med

Med ovanstående i åtanke kanske du vill söka efter en grupp där du faktiskt kan ha dessa konversationer. Välj personerna i denna grupp noga. Du vill hitta vänner och bekanta som är redo att ha ärliga ekonomiska konversationer. Du vill ha en stödjande atmosfär. I själva verket kan du till och med söka en pengeterapeut för att hjälpa dig att påbörja dessa konversationer. För saken är att de flesta av oss inte vet hur vi ska prata om pengar. Men om du kan hitta sätt att vara ärlig och öppen om det, inser du att andra människor har samma problem. Och det gör det mycket lättare att övervinna ekonomisk svartsjuka.

Bryt mönstret för “Keeping Up with the Joneses”

Naturligtvis är den här frasen föråldrad nu, men det finns en anledning till att den har funnits i decennier. Vi ser att någon har något som vi vill ha. Vi vill vara lika “coola” (eller vad vuxen motsvarighet till cool är). Därför köper vi samma sak eller något liknande och ännu dyrare. Oavsett om det är rätt bil för ditt grannskap, rätt kostym för ditt kontor eller rätt yoghurt för dina barn … du gör köpet för att människorna i din omgivning gör det.

Det är ett misstag. Ju tidigare du kan bli ärlig mot dig själv om vilka saker du verkligen vill äga bara för att de är rätt saker för dig, desto lättare är det att sluta oroa sig för vad andra människor spenderar sina pengar på. Du behöver inte hänga med i någon. Och kom ihåg att sociala medier är en skyldig här också. Du ser inte bara de fantastiska produkterna där som förmodligen gör dina vänner glada. Dessutom ser du massor av annonser. Det är lätt att tro att ditt liv kommer att bli bättre om du har det ordspråkliga Joneses har. Men du vet djupt inuti det är inte det som gör dig lycklig, eller hur? Oroa dig för vad du har, inte vad någon annan har.

Gör en lista över de 100 bästa sakerna som är viktigast för dig i livet

Seriöst, gör en lista. Till en början kan det vara svårt att komma på 100 saker. Fråga dig själv saker som:

 • Om mitt hus brann, vem och vad skulle jag spara?
 • Om jag hade en ledig timme idag, vad skulle jag göra med det för att ge mig själv glädje?
 • Vilka är de små sakerna som gör mig glad varje dag?
 • Vilka prestationer i livet är jag mest stolt över?
 • Vilka fem saker fick mig att le mest denna vecka?
 • När pandemin började, vilka saker var lätta att släppa och vad började jag fokusera på?
 • Om jag blev väldigt sjuk just nu, vad och vem skulle jag vilja ha omkring mig?

Dessa typer av frågor hjälper dig att verkligen börja förstå djupt vad som verkligen betyder något för dig i livet. När du har listan över 100 saker, gå igenom listan. Hur många av dem är materiella saker? Chansen är stor att det inte är många av dem.

Dessutom kan de som verkar vara det trots allt inte vara det. Till exempel kan du ha sagt ditt hus. Men varför värderar du ditt hus? Är det själva huset? Eller är det skyddet för skydd, människorna i grannskapet, människorna under taket etc. Och det är helt okej om du faktiskt bara älskar ditt fysiska hus. Men ta en titt på de djupa orsakerna också.

Öva tacksamhet

Om du vill övervinna ekonomisk svartsjuka finns det några steg som är ganska enkla att ta:

 • Lägg märke till när du känner att svartsjuka tar över.
 • Fråga dig själv vad du känner dig avundsjuk på. Var ärlig.
 • Tänk sedan aktivt på något på din topp 100 -lista.
 • Öva uppmärksam tacksamhet för den saken.

Genom att vända din uppmärksamhet från att önska att du hade något du inte har och mot tacksamhet för det du har, slutar du tänka så mycket på andras pengar.

Arbeta med en terapeut

Det är okej att känna att du behöver hjälp för att övervinna ekonomisk svartsjuka. Pengar är en konstig sak, särskilt i Amerika. Vi har alla dessa tankar och känslor och antaganden och grundade övertygelser om det. Vi har pengahistorier och idéer som kommer från vår barndom, vårt samhälle och reklam. Därför vet vi ofta inte ens vad eller varför vi tänker och känner som vi gör med pengar.

Att ta dig tid att arbeta med en terapeut kring denna fråga kan gå långt för att hjälpa dig att må bättre om pengar. Och det här handlar inte bara om att försöka övervinna ekonomisk svartsjuka. Det handlar om att lära sig att prata om pengar med din partner. Det handlar om att få en bättre uppfattning om vilken roll pengar spelar i dina tankar och handlingar. Med andra ord, att arbeta med en terapeut om pengars roll i ditt liv ger plats för dig att sätta pengar på sin rättmätiga plats.

Bli proaktiv om din egen ekonomiska tillväxt

Slutligen kanske du vill ha mer pengar. Det är helt okej. Vi vill ha mer pengar av många skäl, och inte alla är förankrade i djupa psykologiska utmaningar. Att ha extra pengar, passiv inkomst och ekonomisk trygghet har många fördelar. Dessa inkluderar säkerhet, inklusive till äldre ålder, alternativ för att njuta av de finaste sakerna i livet när vi vill, förmågan att ge generöst till dem vi älskar och självförtroende när du tjänar det vi vet att vi är värda.

Lägg märke till att inget av det handlar om att visa upp våra pengar för grannarna så att de kan känna sig avundsjuka. Så sluta tänka på andras pengar. Fokusera på dina egna pengar. Du har många möjligheter att utforska dina egna alternativ för ekonomisk tillväxt. Fortsätt att utbilda dig själv om att spara, spendera, tjäna och investera. Ju mer uppmärksamhet du ger för att växa dina egna pengar, desto mindre oroar du dig för vad någon annan har.

Är du avundsjuk på andras pengar? Dela dina berättelser i kommentarerna.

Läs mer:

Om du tycker om att läsa våra blogginlägg och vill prova på att blogga, har vi goda nyheter för dig; du kan göra exakt det på Saving Advice. Klicka bara här för att komma igång.

Kolla in dessa användbara verktyg som hjälper dig att spara Mer. För investeringsråd, besök Den brokiga dåren.
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts