Inflation i tid och olägenhet

Utskriftsvänligt, PDF och e-post

Standardspelboken för företag under en lågkonjunktur är att sakta ner investeringar, säga upp en del av sin personal och minska utbudet av vad de än producerar. Detta är meningsfullt när man tänker på att människor tenderar att tygla sina utgifter när ekonomin bromsar.

Denna minskning av utgifterna är också det som kan förlänga en ekonomisk sammandragning. Det blir en självuppfyllande profetia.

När du kombinerar denna idé med det faktum att vi i huvudsak stängde av stora delar av ekonomin i mars och april 2020, är ​​det vettigt att företag drastiskt skulle minska produktionen vid pandemin.

Så här fick vi den största kvartalsminskningen i BNP någonsin.

Men när regeringen började skicka ut pengar och höja arbetslöshetsförmånerna och Fed gick in för att rädda marknaderna blev det snabbt till den kortaste recessionen någonsin.

Och efterfrågan ökade på ett sätt som vi aldrig har sett innan vi kom ur en lågkonjunktur.

Detta har lett till alla möjliga oavsiktliga konsekvenser. Vi har arbetskraftsbrist. Det finns leveranskedjeproblem. Och det har blivit svårt att köpa vissa föremål som skulle ha varit tillgängliga tidigare.

Många investerare har varit oroliga för möjligheten till en hållbar inflation över genomsnittet. Det återstår att se om den aktuella prisuppgången är här för att stanna eller vara övergående i naturen men denna unika lågkonjunktur och återhämtning har skapat en situation där många människor upplever inflation i tid och besvär.

Det finns ett antal fall i mitt eget liv där så har varit fallet.

Min SUV var i en mindre fender bender tidigare i somras. Jag tog med den till verkstaden för att få dem att fixa stötfångaren första veckan i augusti. Det finns fortfarande kvar. De kan inte skaffa en bakcensor från Ford eftersom de har ont om delar. De hoppas att det är klart i oktober.

Jag ska nu köra hyrbil i två månader.

Hyrbilssituationen har också varit en upplevelse. När pandemin drabbade och resor störtade sålde hyrbilsföretag några av sina flottor av begagnade bilar. Vad var poängen med att ha fullt med bilar när ingen reste?

Sedan kom en massflykt från stora städer till burbs så efterfrågan på bilar sköt i höjden. Det enda problemet var att det inte fanns tillräckligt med halvledare för att bygga fler nya bilar eftersom alla biltillverkare stängde av produktionen.

Så begagnade bilar var mycket efterfrågade och dessa priser sköt upp. Därför fastnade biluthyrningsbyråerna med inte tillräckligt många fordon på sina tomter. Det betyder att biluthyrningspriserna också har blomstrat.

Det var därför jag tvingades köra en Chevy Silverado i storleken på en havsbåt i 6 veckor. Det var den enda hyran de hade på tomten.

Vitvaror är också mycket efterfrågade eftersom så många människor bestämde sig för att de ville köpa ett nytt hem eller renovera sin nuvarande bostad.1

Vår torktumlare hade problem förra månaden så jag kollade med butiken som vi köpte den från. De sa att vi kunde få en tekniker att komma ut för att titta på det, men det skulle ta veckor innan någon kunde klara det. Två av deras servicemedarbetare hade precis slutat för högre betalande jobb. Och även när någon kunde komma ut för att titta på det, skulle delarna sannolikt ta månader att komma in.

Jag har tre barn vilket innebär att vi tvättar minst en tvätt om dagen. Vårt enda val var att köpa en ny. Tyvärr hade de inte en tillgänglig i vitt. Det skulle ta tre månader innan ytterligare en blev tillgänglig.

En ny modell i en annan färg var vårt enda alternativ. Våra enda val var att köpa något i deras lager eller vänta mycket länge. Så här har vi nu en tvättmaskin som är vit och en torktumlare som är grå.

Vi har åtminstone torra kläder nu.

En liknande dynamik spelades när jag letade efter en ny SUV till min fru. Hennes nuvarande hyresavtal löper ut i december men med tanke på bristen på nya bilar bestämde vi oss för att börja titta tidigt.

Återförsäljaren var en karg ödemark. Inga nya bilar inne i återförsäljaren alls. Bara ett öppet utrymme. Och partiet var kanske 20% fullt.

Vi bad om att få se modellen vi var intresserade av. Det fanns bara två tillgängliga. De sa till oss att det i grunden var vad du ser är vad du får. Allt annat skulle ta månader.

Lyckligtvis gillar vi ett av de två alternativen men hade inte så mycket val i frågan. Det var också nästan omöjligt att förhandla om ett lägre pris eftersom lagret är så lågt. Kompensationen för detta var att få ett mycket högre pris för vår inbyte än vad vi annars skulle gjort eftersom efterfrågan på begagnade bilar är så hög.

Arbetsbristen drabbar också våra barns liv.

Det finns sporadiska bussavbokningar eftersom vårt skolsystem inte kan hitta tillräckligt med bussförare. De har nyligen höjt lönen men det är fortfarande ett problem.

Daghemmet där mina tvillingar går i förskolan har haft problem med att hitta tillräckligt med lärare i månader. De har nyligen fått förkorta sina timmar och har inte uteslutit att stänga några av klassrummen om de inte hittar fler arbetare snart.

Till och med vår hundfrisör var tvungen att minska på antalet dagar de har öppet och tjänsterna de erbjuder eftersom de inte kan hitta tillräckligt med hjälp. Vi var tvungna att hitta en ny.

Några av dessa saker kommer att visa sig vara tillfälliga. Begagnade bilpriser kan inte fortsätta stiga för alltid. Det kan ta ett tag men så småningom kommer chipbristen att lösa sig.

Men det är möjligt att pandemin har förändrat delar av arbetsmarknaden för alltid. Folk insåg att det fanns jobb som de helt enkelt inte ville utföra längre, särskilt för den lön de fick. Högre lön hjälper, men det är möjligt att vissa av dessa jobb aldrig blir besatta som tidigare.

Så även om priserna på de flesta områden i mitt liv inte nödvändigtvis blir galna, har det varit inflation i tid. Vissa aktiviteter har blivit mer obekväma.

Det här är inte roligt, men jag tar gärna denna olägenhet över alternativet – en depression som totalt förstörde ekonomin.

Michael och jag pratade om USA: s daghemskris, erfarenheten av att köpa en ny bil just nu och mer i veckans Animal Spirits -video:

Prenumerera på Föreningen för fler videor.

Vidare läsning:
Brist överallt där du tittar

Här är vad jag har läst på sistone:

1Det låter som att chipbristen orsakar problem också här.


Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts