Inflationsmätaren bör vara het igen i september och i flera månader framöver

Detaljhandelsförsäljningen sjönk sannolikt i juli när konsumenterna väntade på inköp

Shoppare bär väskor med köpta varor på King of Prussia Mall, i King of Prussia, Pennsylvania, 8 december 2018.

Mark Makela | Reuters

Konsumentinflationen förväntas ha stigit i samma takt i september snabb takt som augusti, och ekonomer säger att det sannolikt kommer att bli fler heta siffror att följa.

Ekonomer utfrågade av Dow Jones förväntar sig en ökning med 0,3% från månad till månad, eller 5,3% på årsbasis när konsumentprisindex släpps onsdag klockan 8:30 ET. Exklusive energi och mat förväntas KPI öka 0,3% från augusti eller 4% från ett år sedan.

Vid det här laget hade vissa ekonomer väntat sig att inflationen skulle ha nått sin topp, men trycket i leveranskedjan, stigande energipriser och vinster i hyror och medicinska kostnader kan göra det mer beständigt.

“Jag tror att det kan komma in hett,” sade Grant Thorntons chefsekonom Diane Swonk. “Det ser ut som om vi skulle kunna få en mer bred inflation. Det finns utbudschock där. Du börjar få spillover av energipriser och andra saker.”

Den globala leveranskedjan har kvävts sedan ekonomin började öppna igen. Varor kommer antingen sent eller inte alls, vilket gör att amerikanska företag saknar allt från sneakers till halvledare.

Federal Reserves uppfattning har varit att inflationstakten i vår och sommar har att göra med tillfälliga faktorer, till exempel uppbrott i leveranskedjan. Men på senare tid, vissa tjänstemän har sagt att inflation kan vara mer av en risk.

Rädslan på marknaden är att de högre inflationstrycken är en föregångare till en period med stigande priser som kommer att tvinga Fed att höja räntorna snabbare än väntat. I sin senaste prognos förväntar sig ungefär hälften av Fed -tjänstemännen en räntehöjning nästa år. Centralbanken förväntas också meddela snart att den kommer att börja minska sina obligationsinköp.

Fed -tjänstemän ser inflationen nästa år på gång i en takt på 2,3%. Det är en ökning från de 1,8% som fanns i deras prognos för ett år sedan, innan leveranskedjorna var en stor faktor. Fed tittar på de centrala personliga konsumtionsutgifterna inflationsdata, snarare än KPI.

Internationella valutafonden på tisdag sa också att det ser en inverkan från snärlade leveranskedjor. I sin World Economic Outlook sa IMF att den förväntar sig att den globala bruttonationalprodukten kommer att växa med 5,9% i år, vilket är en minskning från sin uppskattning i juli med 0,1 procentenheter. IMF skyllde på covid-19 och leveranskedjeproblem.

“Frågan är att det inte längre är klart att vi har nått toppen i de heta siffrorna”, säger Swonk. “Det vi bryr oss om är inte bara att det svalnar, utan det svalnar tillräckligt snabbt för att inte vara oroande och ett problem för Fed, och det är inte längre klart med tanke på det underliggande inflationstrycket som kommer i skydd och medicinska kostnader.”

Natixis chefsekonom för Americas Joe LaVorgna sa att inflationen förmodligen kommer att finnas kvar i flera månader framöver. “Om du får en bättre KPI-rapport får du inte ett helt klart tecken”, sa han.

Två ihållande problem gör det sannolikt att inflationen kommer att fortsätta stiga under de närmaste månaderna, sa han. En orsak är att störningar i leveranskedjan har resulterat i mycket låga lager för vissa varor, och den andra är den högre banan i energipriser.

LaVorgna sa kraftig ökning av olja och naturgas är relativt nya faktorer som har förändrat inflationsutsikterna. Oljan har nu ökat med mer än 65% hittills och naturgas har mer än fördubblats.

Bensinpriserna har ökat nyligen och har ökat mer än $ 1 per gallon blyfri gas under det senaste året, vilket har ökat med 7 cent per gallon nationellt under den senaste veckan till $ 3,27, enligt AAA.

“Om du har en kall vinter kommer vi att se högre priser och vad som kommer att hända med inflationen?” han sa.


Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts