Kan unga fortfarande räkna med social trygghet?

Utskriftsvänligt, PDF och e-post

Social trygghet behöver anställa en PR -agent. Det är ett av de viktigaste regeringsprogrammen vi har men det har en uppfattning kontra verklighetsfråga.

Vissa människor tror att det kommer att ta slut på pengar. Vissa tycker att det är ett Ponzi -system. Vissa människor tror att de aldrig kommer att se en krona av det när de når pensionsåldern.

Här är en bit jag skrev på Fortune för att rensa upp några av de vanliga missuppfattningarna.

*******

Varje år släpper socialförsäkringsförvaltningen en Rapportera som beskriver det ekonomiska läget för socialförsäkringsprogrammet. Amerikaner har ett eget intresse av dess ekonomiska situation eftersom socialhushållningen för många hushåll spelar en stor roll för deras ekonomiska välbefinnande.

År 2020 fick 65 miljoner människor sociala avgifter och uppemot 175 miljoner människor betalade löneskatt till detta program. Centrum för budget och politiska prioriteringar uppskattar nästan en tredjedel av alla äldre amerikaner uteslutande förlita sig på social trygghet för att finansiera sin pension. Tio miljoner amerikaner har lyfts ur fattigdom helt enkelt genom att få sin socialförsäkringskontroll. Ungefär hälften av alla pensionärer i detta land får minst 50% av pensionen från socialförsäkring.

Att säga att detta är ett viktigt program vore en underdrift. Faktum är att social trygghet är den största posten i den amerikanska regeringens budget och utgör ungefär en fjärdedel av de årliga utgifterna från den federala regeringen.

Så det kan ha kommit som en chock för vissa människor att årets rapport hävdar att Social Security nu kommer att tömmas ett år tidigare än tidigare beräknat. Rapporten uppgav senast 2033 att det inte längre kommer tillräckligt med pengar för att täcka utbetalningarna helt. En av de största anledningarna till detta är att det var nära en miljon fler som gick i pension förra året på grund av pandemin. Det innebär att fler tar ut sociala avgifter tidigt, i många fall.

Taget till nominellt värde låter detta som hemska nyheter. Jag är dock inte orolig. Här är några anledningar till varför:

Det finns fortfarande pengar tillgängliga

Mellan 1974 och 2008 var det mellan 3,2 och 3,4 arbetstagare som betalade skatt i systemet för varenda pensionär som fick socialförsäkring. I mitten av 2030-talet, när huvuddelen av babyboomergenerationen kommer att gå i pension, kommer det antalet att minska till mer än 2,3 arbetare för varje pensionerad person. När du tänker på att människor lever längre än någonsin tidigare kommer detta uppenbarligen att påverka systemet mer.

Men det betyder inte att det inte kommer att finnas några pengar kvar. I själva verket planerar SSA fram till 2033 att skatter fortfarande kommer att täcka mer än tre fjärdedelar av utbetalningarna.

Det kan betyda en av två saker:

(1) Regeringen måste minska socialförsäkringsförmånerna.

(2) Regeringen måste hitta de pengarna någon annanstans.

Om du tänker på de miljoner människor som påverkas på ett positivt sätt av detta program, skulle du verkligen kunna se någon politiker vid sitt rätta sinne minska fördelarna för människor?

Regeringen kan inte få slut på pengar

Om 2020 har lärt oss något om USA: s regering är det den federala budgeten ingenting som en hushållsbudget. Regeringen kan bokstavligen skriva ut pengar ur luften med ett tryck på en knapp (eller för att vara mer specifik, skapandet av en statsobligation). Regeringen är inte begränsad av någon linje i sanden när det gäller skuld.

Inflation är alltid oroande när det gäller statliga utgifter, men regeringen 2033 kan helt enkelt ta pengarna från en annan budgetpost eller låna mer pengar för att göra socialförsäkringssystemet hel. Det finns ingen anledning för statstjänstemän att skära ner på socialförsäkringen om de inte vill.

Det finns enkla lösningar för att göra socialförsäkringen säkrare

Utöver att öka vårt skattemässiga underskott finns det ett antal enkla korrigeringar som skulle sätta socialförsäkring på bättre ekonomisk grund. Din socialförsäkringsutbetalning beräknas utifrån hur mycket pengar du tjänar under din karriär och den ålder då du börjar ta förmåner.

Genom att veta att människor lever längre kan regeringen alltid höja pensionsåldern för yngre. Tjänstemän kan också ta av taket för det inkomstbelopp som är berättigat till socialskatter. Dessutom kan de ändra levnadskostnadsanpassningen för dem som får förmåner i framtiden.

Det finns ett antal spakar som regeringen kan dra som skulle lindra några av de påfrestningar som socialförsäkringen orsakar på den federala budgeten. Allt beror på den politiska viljan att göra dessa förändringar.

Det finns inga löften när det gäller den amerikanska regeringen. Vi kan inte förutsäga vad politiker eller väljare kommer att göra i framtiden. Men social trygghet är inte något Ponzi -system som kommer att vara insolvent när som helst snart.

Om du är ung kan du anta att du aldrig kommer att se en krona socialpengar. Jag tror inte det för en sekund.

Författarna till den senaste rapporten tog till och med sina beräkningar till år 2095. Då uppskattar de att löneskatter fortfarande ska kunna täcka 74% av utbetalningarna till socialförsäkringsmottagare.

Detta program är inte så väl finansierat som det en gång var, men socialförsäkring kommer att bli bra i många årtionden framöver.

Detta stycke publicerades ursprungligen kl Förmögenhet.


Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts