Kinas Evergrande -kris kan orsaka smärta i världsekonomin

Kinas Evergrande -kris kan orsaka smärta i världsekonomin

En likviditetskris hos en stor kinesisk fastighetsutvecklare har skakat globala marknader och strateger säger att den kan skicka krusningar över den globala ekonomin.

Men de säger också att frågan sannolikt kommer att omfattas av den kinesiska regeringen innan den orsakar skador i banksystemet och det förväntas inte leda till en bredare global finansiell smitta.

Den kritiska frågan för investerare är hur och när hanterar ledarna i Peking situationen, och om de startar en omstrukturering av China Evergrande Group som många marknadsförare förväntar sig.

Investerare har oroat sig för att Peking sannolikt kommer att låta företaget misslyckas och skada aktieägare och inhemska obligationsinnehavare. Evergrande står inför en skuldbetalning på sina offshore -obligationer den kommande torsdagen, efter att den sa förra veckan stod den inför svårigheter utan motstycke.

“Alla förväntade sig att regeringen skulle ha någon form av resolution med tanke på att Evergrande är ett systemviktigt företag”, säger Jimmy Chang, investeringschef på Rockefeller Global Family Office. “Den har 300 miljarder dollar i utestående skulder. Det finns en smittspridning om China Evergrande inte löses. Jag tror att det kommer att få några djupt fickiga statliga företag att ta över.”

Marknadens proffs tror inte att Evergrande kan leda till nästa finanskris, men det kan leda till mer volatilitet.

“Det svåra med att särskilt förstå Kina är att det är ett ogenomskinligt system och ofta har man inte svar förrän man får svar”, säger Rick Rieder, investeringschef för global fast inkomst på BlackRock.

“Banksystemet tenderar att kontrolleras av regeringen,” tillade Rieder. “Det finns statliga ingripanden som förmodligen skulle komma in. Jag tror att under en period, när du slår in detta i allt annat där, finns det kortsiktiga finansieringsfrågor kring några av de andra fastighetsenheterna och när det händer då kan det skapa några volatilitet och viss ekonomisk smitta. Min känsla är att regeringen kommer att agera och min känsla är att den kommer att stabiliseras. “

Rieder sa att det kan finnas viss försiktighet kring kinesiska fastighetsbolag och tvärvetenskapliga företag under en period.

Det finns oro för den redan avtagande kinesiska ekonomin som påverkas ytterligare och som kan flöda in i andra ekonomier.

Chang sa att den kinesiska regeringen måste agera snabbt eftersom Evergrande börjar påverka känslan efter att ha ignorerats av globala marknader.

“Det kan vara en självuppfyllande profetia. Denna likviditetsfråga, fastigheter är så viktiga för den kinesiska ekonomin och det ekonomiska välbefinnandet för så många kinesiska familjer. Husägandet är över 90%”, säger Chang. “Så många människor köper lägenheter som en investering, så om det inte finns någon sak kan det bli en riktig svart svan.”

Att Kinas ekonomi är så stor kan påverka resten av världen, tillade Chang. “Om Kina skulle få en allvarlig ekonomisk fråga på grund av China Evergrande, skulle resten av den globala ekonomin ha smittats av den.”

De Dow Jones industriella genomsnitt avslutade måndagens handelssession med mer än 600 poäng, efter kraftiga börsnedgångar i Europa och Hong Kong och andra delar av Asien. De 10-åriga statskassan avkastningen, som rör sig motsatt pris, sjönk så lågt som 1,297% när investerare sökte säkerhet i obligationer.

Skydda det bredare finansiella systemet

“Jag tror att de kinesiska myndigheterna i slutändan kommer att gå in för att se till att åtminstone det bredare finansiella systemet inte hamnar i kris”, säger Mark Williams, chefsekonom i Asien på Capital Economics. “Om du är en fastighetsutvecklare står du inför några dystra månader framåt. Den viktigaste skillnaden tror jag är att beslutsfattare kommer att tillåta fastighetsutvecklare att drabbas av betydande smärta, men de kommer att gå in för att se till att banksystemet är okej. “

Jim Chanos, president och grundare av Kynikos Associates, sa att det är ett kritiskt ögonblick för det kinesiska ledarskapet, som har genomfört ett regelverk mot internetföretag, utbildningsföretag, spel och andra industrier.

Chanos sa att det kommer att vara viktigt att se hur Peking reagerar på Evergrande.

“Vi ser en annan tonförändring … hur regeringen behandlar företag, företagsledare, västerländska investerare. Hur kommer de att hantera en räddningstjänst som alla tror kommer, på något sätt, i form eller form?” sa han på CNBC. “Kommer västerländska obligationsinnehavare att räddas? Kommer det bara att gå till fastighetsägare som är skyldiga lägenheter som ännu inte är byggda av Evergrande? Kommer bankerna att klippa sig?”

Smärta på den kinesiska fastighetsmarknaden?

Kina har försökt stoppa spekulationerna på fastighetsmarknaden fyra gånger sedan 2011, noterade Chanos. “I vart och ett av dessa fall slog ekonomin riktigt snabbt, och myndigheterna tog foten från bromsarna och slog gaspedalen igen”, sa han.

Han sa att marknaden för bostadsfastigheter motsvarar 20% av Kinas BNP medan fastighetsaktiviteten i allmänhet är cirka 30% av BNP. “Det här är bara siffrorna utanför diagrammet och de har blivit sämre under president Xi, inte bättre. Vi tror inte att det är systemiskt för de västerländska finansmarknaderna”, säger Chanos, som har kortat aktier i Kina.

Capital Economics Williams sa att det finns cirka 1,4 miljoner fastighetsägare som har betalat insättningar och väntar på leverans av Evergrande -fastigheter. “Vi vet inte om de kan bygga husen, men det verkar osannolikt”, sa han och noterade att vissa bostäder redan pågår och i olika byggnadsstadier.

Risken är om det också blir problem med andra fastighetsbolag, fastighetsvärdena kommer att drabbas och det kan bli oroligheter på bostadsmarknaden. Konsumenten är en stor faktor i den kinesiska ekonomin, och en träff på bostäder kan skada konsumtionen.

Det skulle också blöda ut på andra regionala och globala marknader genom en försvagning på den kinesiska importmarknaden samt en minskad efterfrågan på alla typer av råvaror.

“När du kopplar ihop det med några av lagstiftningsförändringarna i Kina, den tydliga avmattningen i tillväxten, den tydliga avmattningen av varuefterfrågan vid sidan av den tillväxten, finns det någon anledning att stanna upp och ha tålamod med vad som händer i regionen”, säger Rieder. “Men tillväxten i Kina ekonomiskt och Kinas sammanflätade natur i den globala ekonomin är massiv, och därför försvinner inte Kina som ett viktigt fokus på marknaderna snart.”


Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts