Konsekvenserna av en marknadskorrigering

Konsekvenserna av en marknadskorrigering

Jag har en bekännelse att göra.

Jag kan bara inte få mig att klara av det här Evergrande berättelse.

Vissa marknader människor jämför denna kinesiska fastighetsutvecklare med Lehman Brothers eller Bear Stearns.1

Men om vi ska vara ärliga här hade 99,9% av investerarna aldrig hört talas om detta företag innan de dök upp i rubrikerna förra veckan. Och hur många investerare förstår faktiskt hur den kinesiska regeringen sannolikt kommer att hantera all skuld på detta företags böcker?

Du kan läsa alla berättelser och lyssna på alla podcastförklarare men kommer det verkligen att hjälpa dig att bli en bättre investerare? Kommer detta företag verkligen att påverka din förmåga att nå dina ekonomiska mål?

Kanske är jag över det faktum att vi har svängt bort potentiella kanariefåglar i kolgruvor i flera år nu när majoriteten av dem helt enkelt inte har spelat någon roll.

Eller kanske är det bara att jag har avstått från att marknadskorrigeringar kan och kommer att hända och orsaken är mestadels irrelevant.

Om du har läst den här bloggen under en längre tid har du läst all min marknadskorrigeringsstatistik.

  • Den genomsnittliga nedgången från topp till botten för S&P 500 under ett givet kalenderår sedan 1928 är cirka -16%.
  • Det har varit 53 tvåsiffriga neddrag totalt sett under denna tidsram.
  • Den genomsnittliga förlusten för dessa korrigeringar är -23%, varar mer än 200 dagar från topp till dal.
  • Under de senaste 93 åren har den amerikanska börsen sjunkit med 20% eller sämre vid 21 olika tillfällen.2 Det är en gång vart fjärde och ett halvt år.
  • Det har sjunkit 30% eller sämre 13 gånger eller en av vart sjunde år.

Naturligtvis är det en stor skillnad mellan genomsnitt och verklighet.

Börsen sjönk 50% från 2000-2002. Den upprepade den bedriften bara 6 år senare.

Från 1940-1968 fanns det inte en enda björnmarknad som översteg 30%. Sedan under de kommande 6 åren hände det två gånger.

Det finns också några år där det inte finns några korrigeringar. Under 34 av de senaste 93 åren fanns det ingen topp-till-dal-nedgång som nådde tvåsiffriga nivåer under en kalenderårsperiod (den har inte kommit nära i år ännu).

Vid sju olika tillfällen fanns det inte ens en 5% -korrigering under ett visst år (senast 2017).

Från 2007-2011 var den genomsnittliga nedgången från topp till botten i S&P 500 varje år -24%. Sedan 2012-2017 var det bara -8%.

Det finns ebbs och flöden till dessa saker.

Det är också sant att varje gång det finns en korrigering finns det en annan anledning.

Ibland är det makro-relaterat. Ibland har det att göra med marknadens grunder. Ibland är det geopolitiskt. Ibland letar investerare helt enkelt efter en ursäkt för att sälja efter att ha upplevt stora vinster. Ibland känns nedgångarna helt slumpmässiga.

De flesta risker som investerare oroar sig för uppstår inte. Och även om de förekommer matchar de inte med den tidsram du är orolig för att de ska inträffa.

Marknaderna är svåra.

Bara för att denna Evergrande -historia sannolikt aldrig kommer att förvandlas till ett annat Lehman- eller Bear Stearns -ögonblick betyder inte att det inte kommer att påverka vissa investerare eller investeringar. Det kan fortfarande leda till viss skada.

Frågan är: spelar det någon roll?

Om du mäter din tidshorisont i år och decennier kommer du att hantera många fler korrigeringar längs vägen. Ibland kommer en stor del av din portfölj till synes att försvinna (åtminstone en tid).

Jag antar att du kan försöka förutsäga varje geopolitisk, makro och grundläggande historia under de kommande åren för att ta reda på hur det kommer att påverka marknaden. Men oddsen visar, även om du kunde förutsäga rubrikerna, kommer du aldrig att kunna förutsäga hur investerare kommer att reagera på dessa rubriker.

Och även om du kunde förutsäga marknadernas riktning på kort sikt, kommer du aldrig att kunna förutsäga storleken eller längden på dessa drag.

Och även om du råkar spika tidpunkten för nästa korrigering, kommer du sannolikt aldrig att kunna göra det igen.

Min poäng här är att marknadskorrigeringar kommer att ske oavsett om du vet orsaken eller inte. Det är inte ett om, utan ett när.

Och eftersom ingen kan ta reda på när med konsekvens är det enda du kan göra att kalibrera din portfölj eller dina förväntningar i förväg.

Antingen lär du dig att leva med volatilitet eller gör din portfölj tillräckligt hållbar för att bättre motstå utbrott av volatilitet.

Detta är sant om vi lever genom nästa Lehman -ögonblick eller ett mindre dopp som vi alla glömmer om 3 månader.

Vidare läsning:
Ibland måste du bara äta dina förluster på marknaderna

1Det har varit dussintals och dussintals ”Är detta nästa Lehman?” berättelser sedan 2008.

2Det är värt att notera att S&P 500 har sjunkit 19% och ändrats vid 5 olika tillfällen sedan 1928. Åh så nära en björnmarknad men inte riktigt.

Utskriftsvänlig, PDF och e -post

Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts