Kraftig stigning i energipriserna hotar den ekonomiska återhämtningen och bromsar redan tillväxten

Kraftig stigning i energipriserna hotar den ekonomiska återhämtningen och bromsar redan tillväxten

Kvinna pumpar gas utanför Wawa skyltfönster

Saul räknas

Energipriserna stiger, och ekonomin känner redan en nypa av högre bränslekostnader, även om det långt ifrån stannar.

Det finns en ovanlig slump av mycket högre olje-, naturgas- och kolpriser, i kombination med andra stigande råvaror och störningar i leveranskedjan. Den perfekta stormen av brist och högre priser väcker frågan om ekonomin kan gå in i ett allvarligt snurr eller till och med en lågkonjunktur.

Ekonomer säger att prishoppet för närvarande inte är den typ av oljechock som kommer att göra USA: s tillväxt negativ, men det kommer att få ekonomiska konsekvenser av högre energikostnader, särskilt på platser som Europa där naturgaspriserna har skjutit i höjden.

“Perioder av trendiga oljepriser tenderar inte att vara ett problem”, säger JPMorgan -chefsekonom Bruce Kasman. “Perioderna med stigande oljepriser tenderar att vara det som får dig till problem. De tenderar att vara till stor del utbud, och de tenderar att ha störande element som är mer breda när det gäller deras potentiella drag i tillväxten.”

“Vi har en ökning av energi som kommer att vara ett drag mot fjärde kvartalets tillväxt”, tillade han. “Det är inte vid en punkt där vi varnar för lågkonjunktur, men det är vid den punkt där du måste oroa dig för att det skadar tillväxten på ett materiellt sätt.”

Amerikanska konsumenter har redan betalat för bensin, och värme- och elkostnader kan stiga mer i vinter. Oljepriserna har stigit med mer än 65% i år hittills, medan naturgaspriserna har hoppat mer än 112% sedan januari.

“Vi tittar på BNP -tillväxten i intervallet 4% till 6% … Vi skulle behöva se en massiv fördubbling och tredubbling av oljepriset för att det ska ha en så dålig effekt att vi går … till negativ tillväxt,” säger Anwiti Bahuguna, chef för multi-asset-strategi på Columbia Threadneedle.

Sedan oktober i oktober har bensinpriserna stigit med cirka 1,10 dollar per gallon och ligger nu på 3,27 dollar per gallon blyfri, enligt AAA. Oljepriset var deprimerat och blev till och med negativt när pandemin stängde av ekonomin 2020. Nu blir prognoser för $ 100 olja allt vanligare, eftersom West Texas Intermediate Oil Futures handla över 80 dollar per fat för första gången sedan 2014.

“Det som är annorlunda med det här är normalt att det är olja som leder till en energikris, men i det här fallet är det svansen som viftas med naturgas, kol och förnybara energikällor”, säger Daniel Yergin, vice ordförande för IHS Markit. “Olja fylls på för att kompensera för det faktum [liquified natural gas] är maxat och vinden i Europa har varit mycket lägre än normalt. “

Problem med att brygga på energimarknader

Yergin sa att olja sannolikt kommer att förbli under tryck, och inom flera månader kan cirka 600 000 till 800 000 fat om dagen användas som ersättning för naturgas i Europa och Asien, där leveranserna är korta. Olja kan ersätta elproduktion och i viss tillverkning.

Citigroup förutspår en vinterpriskock som kan se naturgaspriserna i Europa i genomsnitt över $ 30 per miljon brittisk termisk enhet under det fjärde kvartalet och över $ 32 i Asien. Men Citi -energianalytiker säger också att om det finns en mycket kall vinter som kan stiga så högt som $ 100 mmBtus, motsvarande cirka 580 dollar fat olja. Som jämförelse, USA naturgas terminer handlas för närvarande till $ 5,25 per mmBtu.

Kolpriserna har också stigit och leveranserna är korta, vilket skapar en kraftkälla i Kina. Landet bränner kol för att generera elektricitet, men inventeringen vid dess kraftverk stod inför en 10-årig lägsta i augusti. Det har också ökat efterfrågan på naturgas.

“Medan Kina entydigt behöver så mycket kol som det kan få tag på för att avvärja a [fourth-quarter] avmattning på grund av tyranni av rullande energibrist, geopolitiska spänningar med Australien har väglett den mest praktiska källan till högkaloriskt kol från Down Under, säger Vishnu Varathan, ekonomi- och strategichef för Asien och Oceanien, finansministeriet i Mizuho, ​​i en nyligen noterad.

Ekonomer säger att höjningen av energipriserna måste bli skarpare och mycket längre för att orsaka en lågkonjunktur.

Bernstein energianalytiker tittade på tidigare perioder där priserna steg kraftigt och fann att lågkonjunkturer följde perioder där energikostnaderna låg på 7% av den globala BNP, som de nådde i oktober.

De noterar att sannolikheten för lågkonjunktur ökar när energikostnaderna håller sig över den nivån under en period, mer än ett år.

“Även om den senaste tidens ökade energikostnader kan visa sig vara övergående, en långvarig period av energikostnader [greater than a year] eller ytterligare oljestegring till över 100 US dollar/blk kan utlösa en avmattning av den globala ekonomiska tillväxten när disponibel inkomst pressas, ”skrev Bernstein -analytiker.

Även om andelen energikostnader är den högsta på nästan ett decennium, är det på årsbasis fortfarande 5,2% av BNP hittills 2021, och det är ännu inte en farlig nivå, tillade de.

“Årliga energikostnader i procent av BNP ligger över 30-årsgenomsnittet på 4,4%, men under 1979 eller 2008 när årliga energikostnader nådde över 7% av BNP”, skrev Bernstein-analytikerna. “Om energipriserna visar sig vara övergående, är risken för en energiinducerad lågkonjunktur fortfarande låg.”

USA som producent

Förändringar i den amerikanska energibranschen under de senaste två decennierna har gett viss isolering från några av den nuvarande globala energikrisen.

Mark Zandi, chefsekonom på Moody’s Analytics, sa att träffen från en energiprisökning inte skulle vara negativ, eftersom USA nu är en stor energiproducent. USA producerar cirka 11,3 miljoner fat om dagen och exporterar olja och raffinerade produkter.

Även med sin enorma produktion förblir USA en importör av råolja, vilket ger i genomsnitt 3,8 miljoner fat om dagen under fyra veckor, enligt den senaste Energy Information Administration veckodata.

USA levererar naturgas till Europa och Asien i form av LNG -export, men USA: s gaspriser är mer knutna till hemmamarknaden och har höjts eftersom USA: s leveranser förblir lägre än normalt för den här tiden på året.

Zandi sa att dominansen i den amerikanska energiindustrin också har en positiv inverkan på energiproducerande delar av ekonomin när priserna stiger.

“Det betyder inte att högre energipriser under vissa scenarier inte skulle orsaka en lågkonjunktur”, sa han. “Det är bara mycket mindre sannolikt, och det skulle ta mycket högre priser än det har gjort tidigare.”

Zandi sa att varje ökning av kostnaden för en gallon gas kostar amerikanska konsumenter 1 miljard dollar. När det stiger 1 dollar, som det har gjort det senaste året, är det cirka 100 miljarder dollar.

Ytterligare ett hopp på $ 1 skulle vara skadligt.

“Det är 100 miljarder dollar, bara en halv procent av BNP. Det skulle göra skada. Det skulle hämma ekonomin, men jag tror inte att det skulle spåra ur det”, sa han. “Om det gick till $ 5,25, det är 200 miljarder dollar. Det är en procent av BNP. Om energipriserna stiger så är det troligt att andra priser stiger.”

Den omedelbara effekten av högre energikostnader är högre inflation, vilket skapar ett drag på konsumenternas utgifter.

Kasman sa att höjningen av energipriser från och med förra veckan skulle lägga till cirka 2,5% till konsumentprisindex under det fjärde kvartalet, om priserna förblir på den nivån. Det kan leda till en dragning på en halv procentenhet eller mer på BNP, noterade han.

“Det är inte litet, men det är inte en lågkonjunktur”, sa han. Kasman sa att han förväntar sig en ganska stark global ekonomi nästa år, men de högre energikostnaderna ger upphov till oro, det kan bli ännu större drag på köpkraften och det kan hämma tillväxten.

Kasman sa att effekterna blir värre, ju högre priser går. JPMorgan -ekonomer genomförde en analys där de beräknade ytterligare 50% hopp i energipriser.

“I det här scenariot, där råoljepriserna rör sig snabbt över 100 US $/bbl, är chocken för USA: s inkomster mycket stor-eftersom KPI-inflationen pressas upp med 10%-pts per år-nästan dubbelt så mycket som vi uppskattar för euroområdet “, sa de i en anteckning. “Även om det här scenariot inte verkar troligt, är det viktigt att erkänna hotet från kombinationen av leveranschocker som nu stöter på den globala ekonomin.”

JPMorgan förutspår en tillväxt på bruttonationalprodukten för fjärde kvartalet på 3,5%och förväntar sig nu att det tredje kvartalet växte i 4%takt, ned från en tidigare prognos på 8%. Företaget räknar med en genomsnittlig tillväxt på 3,5% nästa år. De förutspår också att KPI -vinsterna i genomsnitt överstiger 4% under andra halvåret.

CNBC: s Michael Bloom och Saheli Roy Choudhury bidrog till denna rapport.


Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts