När ska du sälja en aktie som är nere?

När ska du sälja en aktie som är nere?

En läsare frågar:

Ben, du har gång på gång visat att det är en bättre strategi att äga marknaden än att välja enskilda namn; Men för personer som gillar marknaden och vill ha lite kul på Robinhood, vilket råd har du till någon som har hamnat nere med 25 % och 34 % i sina två största innehav och de bara fortsätter att sjunka i genomsnitt, men de kan verkar aldrig hitta botten? Historiskt sett, kommer de flesta aktier tillbaka från denna typ av nedgång, eller säger data att minska dina förluster, även när de är så smärtsamma?

Detta är något många aktieväljare sysslar med för tillfället.

Fyra av tio aktier på Nasdaq är för närvarande ned 50 % eller mer från sina 52-veckors högsta. En av fem aktier i S&P 500 faller med 20 % eller mer från sina toppnoteringar förra året.

Och detta är vid en tidpunkt då själva S&P 500 är mindre än 2 % från all-time highs.

Det första problemet för många nya aktieväljare är att det var alldeles för lätt att komma ut ur Coronakraschen. Enligt Jason Zweig, från botten den 23 mars 2020, steg 96 % av alla aktier på den amerikanska aktiemarknaden under det efterföljande året. Detta var rekordhögt och en extremvärde.

För det mesta kommer det att vara många aktier nere även när marknaden som helhet är uppe.

Förra året steg S&P 500 med nästan 30 %, men 13 % av aktierna i indexet sjönk jämfört med året innan. Under 2020 slutade S&P med en vinst på mer än 18% men en tredjedel av alla aktier var i minus vid årets slut.

Mina vänner kl O’Shaughnessy Asset Management tittade på antalet positiva och negativa återvändare på Russell 1000 Index varje år från 1990:

Varje år kommer det definitivt att finnas ett antal aktier med förluster även under ett år då den totala marknaden ger vinster.

Till och med ett företag som Apple som har sett en totalavkastning i närheten av 1200 % under de senaste 10 åren har upplevt sin beskärda andel av uttag:

Jag räknar 7 olika tvåsiffriga uttag under den här tiden, inklusive 4 separata förluster på 25 % eller mer (S&P 500 har minskat med 25 % eller mer bara en gång under de senaste 10 åren).

Till och med de bästa aktierna blir trasiga ibland. Andra exempel inkluderar förluster på 94 % och 82 % för Amazon och Netflix förr i tiden, två av de bäst presterande aktierna detta århundrade:

Att köpa några av de bästa aktierna medan de är mitt i en massiv nedgång erbjuder en underbar möjlighet för investerare.

Å andra sidan finns det aktier som Citigroup och AIG som föll med 90 % och som fortfarande inte har återhämtat sig:

Det finns förstås gott om utrymme mellan de extrema topparna i Apple, Amazon och Netflix kontra de förkrossande dalarna för AGI och Citi.

En av anledningarna till att äga marknaden genom en indexfond eller någon annan diversifierad ETF eller aktiefond är så mycket enklare än att äga enskilda aktier är för att du så småningom kan satsa på genomsnittlig återgång.

Ingen totalmarknadsindexfond kommer någonsin att bli noll så du kan känna dig mer bekväm med att köpa eller balansera om i smärtan när marknaden är nere.

Detsamma gäller inte när det gäller enskilda aktier så det gör tanken på att sänka i genomsnitt mycket svårare.

När marknaden är uppe och du har en aktie som är nere kan den spela huvudspel med dig. Problemet är att det inte finns några säkra tumregler för när man ska sälja en förlorare.

Det finns massor av bra böcker om när man ska köpa en aktie. Du kan använda bokslutsanalys, kvantitativa skärmar eller teknisk analys.

Och om du är en grundläggande aktieväljare, en kvant eller en teknisk analytiker har du åtminstone några regler och siffror som du kan titta på för att styra dina handlingar.

De flesta vanliga människor köper det de vet baserat på de produkter eller tjänster de använder. De som sysslar med aktieplock brukar köpa märken, trender, aktier som är aktuella eller aktietips. Detta gör det mycket svårare att veta när du ska klippa bete och gå vidare.

Det svåra är att det finns en fin linje mellan disciplin och galenskap när det kommer till investeringar. Att vara en disciplinerad investerare skulle kräva att du fortsätter att sänka i genomsnitt om du fortfarande tror på företaget. Att ta saker för långt kan innebära att man kastar bra pengar efter dåliga.

Det är omöjligt att veta vilka aktier som kommer att komma tillbaka ännu starkare och vilka som kommer att stagnera eftersom vi inte kan förutse framtiden.

Eftersom jag inte med säkerhet kan svara på om det är vettigt att köpa mer, hålla eller sälja, här är några frågor du kan ställa dig själv när du funderar på vad du ska göra med dina aktier som har fallit från högre nivåer:

  • Vad är min tröskel för smärta i ett enskilt namn – 30 %? 40% 50%? 60%? Om du är en långsiktig investerare förvänta dig att se dina individuella aktier halveras minst en gång.
  • Skulle jag bli glad över att köpa den här aktien till lägre priser? Den här frågan är mycket lättare att besvara när en aktie är högre än när den är lägre, men det kan också hjälpa dig att ställa in din riskprofil.
  • Har historien förändrats? Du kan inte svara på detta om du inte har en förutbestämd anledning till att köpa i första hand.
  • Har jag bättre investeringsmöjligheter någon annanstans? Varje investeringsbeslut – köp, sälj eller håll – kan ses genom alternativkostnadslinsen.

Det är alltid mycket lättare att sälja en aktie när du har vinst. Att sälja när ditt lager är nere är mycket svårare.

Ingen vill se ut som en idiot för att sälja nästa stora vinnare bara för att den är i en dragning.

Vi pratade om den här frågan på veckans Portfolio Rescue:

Av

Jag hade också Nick Maggiulli på för att hjälpa mig gå över engångsbelopp kontra dollar-kostnadsgenomsnittet till marknaden med bonuspengar, när man ska skära ner på pensionssparande och hur man ska tänka på att använda ETF:er med hävstång i din portfölj.


Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts