Oktober kan ha ett dåligt rykte, men aktier går in i en normalt positiv period

Oktober kan ha ett dåligt rykte, men aktier går in i en normalt positiv period

Oktober kan ha ett dåligt rykte, men fjärde kvartalet har mest varit en positiv tid för aktier.

Trots oro för centralbankens åtstramning, skuldtaket, den kinesiska utvecklaren Evergrande och Covid, förväntar sig många strateger att aktierna förmörkar de senaste topparna efter en stenig period i oktober.

De S&P 500 har i genomsnitt överdimensionerade vinster på 3,9% under det fjärde kvartalet och ökat fyra av vart femte år sedan andra världskriget, enligt CFRA. Det näst bästa kvartalet är det första, med en genomsnittlig vinst på 2,3%. Det värsta är det tredje, bara 0,6%.

“Q4 2021 kommer sannolikt att ha en högre avkastning än genomsnittet. Investerare kommer dock att behöva hänga hårt under den typiskt omtumlande turen i oktober, som hade 36% högre volatilitet jämfört med genomsnittet för de andra 11 månaderna”, konstaterar CFRA: s investeringsstrateg Sam Stovall.

S&P 500 gav en liten vinst för det tredje kvartalet, men minskade med nästan 5% för september månad, med ett dåligt slut då S&P 500 sjönk med 1,2% på torsdagen.

Skräddarsydda Investment Group analyserade beteendet hos S&P 500 under åratal då det var starkt uppåt jämfört med fjärde kvartalet. Under de åren ökade marknaden vanligtvis under kvartalet, men det var svagare än normal avkastning i oktober och själva kvartalet, då september var en negativ månad.

“S&P 500 har varit nere i september 50 gånger sedan 1928, och under dessa år har den faktiskt minskat i genomsnitt med 0,41% i oktober och en vinst på bara 0,75% under fjärde kvartalet”, noterade Bespoke. När septemberns resultat var positivt fick S&P ett mycket starkare genomsnitt på 1,6% i oktober och i genomsnitt 5% under det fjärde kvartalet, enligt företaget.

Skräddarsydda fann att medan oktober kommer ihåg för börskrascher, som 1929 och 1987, är marknaden vanligtvis positiv. Dow fick till exempel 60% av tiden i oktober under de senaste 50 åren, i genomsnitt en ökning med 0,5%. Det var för det mesta negativt i september, med en genomsnittlig förlust på 0,9%.

Jobb, jobb, jobb

En av de första hindermarknaderna som står inför det nya kvartalet är fredagens sysselsättningsrapport, potentiellt en av de sista utlösarna för Federal Reserves beslut om när man ska minska sitt program på 120 miljarder dollar i månaden för obligationer.

Ekonomer räknar med att cirka 475 000 jobb tillkom i september, enligt en tidig konsensus från FactSet. Bara 235 000 löner tillkom i augusti, cirka 500 000 mindre än väntat.

“Det enda sättet jag kunde se dem försena avsmalningen är om vi får ett mycket svagt antal, något närmare noll”, säger Ethan Harris, chef för global ekonomisk forskning vid Bank of America. “Allt som ser ut som 100 000, 200 000, de går bara vidare [with the taper]. “

Harris sa att det största bekymret för ekonomin fortfarande är Covid, även om nya fall avtar.

“Den stora frågan är när Covid -historien börjar blekna lite, så att aktiviteten kan komma tillbaka”, sa han. Han förväntar sig att pandemin fortsatte att vara en stor faktor på arbetsmarknaden i september

“Vi tror att rädslan för att få Covid på jobbet var en stor faktor i augusti och kommer också att vara en faktor i september”, sa han. “I oktober är de tidiga ledtrådarna att människor börjar känna sig mer bekväma och du bör börja med en snabbare acceleration av arbetstillväxten.”

Marknaden fick några positiva nyheter på den fronten i fredags med Mercks lovande data för dess Covid-19 antivirala piller.

Centralbankerna stramar åt

En stor händelse under fjärde kvartalet kan vara början på avvecklingen av Federal Reserves enkla politik.

Centralbanken signalerade förra veckan att den nästan är redo att ta det första steget från den politik som användes under pandemin för att behålla finansmarknadens likviditet och hjälpa ekonomin.

Fed förväntas allmänt meddela i november att det kommer att börja sakta ner sina obligationsinköp, och Fed -ordföranden Jerome Powell sa att han förväntar sig att det ska vara klart i mitten av nästa år.

Andra centralbanker runt om i världen gör också samma ljud eller flyttar faktiskt för att höja räntorna. Obligationsmarknadens proffs räknar nu med en trend mot högre räntor.

Bara under den senaste veckan sköt priserna högre, med 10-åriga statskassan avkastningen steg från cirka 1,31% medan Fed mötte den 22 september till så hög som 1,56% bara en vecka senare. På fredagen minskade avkastningen lite till knappt 1,50%.

Framstegen mot avsmalnande hittills har inte haft stor inverkan på marknaderna, men strateger säger att det kan göra om avkastningen skjuter högre. Obligationsinköpsprogrammet, eller kvantitativ lättnad, krediterades också med att ge marknadslikviditet, vilket har varit bränsle för börsvinster.

“Fed försöker mycket hårt att telegrafera vad de gör i god tid i förväg och ta chocken ur det de gör. Obligationsräntorna har gått upp lite men inte på ett sätt som oroar ekonomin”, säger Harris. “Den verkliga risken från Fed kommer när de börjar prata om höjningsräntor … Det är en historia för nästa år.”

Stigande avkastning skulle bli mer riskabelt för aktier om de skulle fortsätta att gå upp snabbt. Tony Crescenzi, vice verkställande direktör för PIMCO, sa att han förväntar sig att riktmärket på 10-åriga statsskulden kommer att handla i intervallet 1,50% till 2% i år.

Crescenzi sa att höjningen av avkastningen har att göra med mer ihållande inflationsförväntningar och Fed: s ständiga steg mot en mindre enkel politik. “Det marscherar fortfarande framåt med sin plan att avsmalna och så småningom strama åt,” sa han. “Avsmalningen anger inte ett datum för åtstramning, men klockan börjar ticka när avsmalningen börjar.”

Hoppet i priser skakade aktier under den senaste veckan, särskilt tekniska aktier. S&P 500 var lägre med 3% för veckan och Nasdaq minskade med 4%.

Överraskande resultat

Intäkterna har varit en stor katalysator för aktiemarknaden, med stora uppåtriktade överraskningar som ökat känslan i år. Men vissa strateger varnar för att om företag låter för försiktiga när de rapporterar vinst för tredje kvartalet de närmaste veckorna, kan det vara en varning för marknaden.

Julian Emanuel, chef för eget kapital och derivatstrategi på BTIG, sa att stigande resultatuppskattningar för i år och nästa år har varit en medvind. “De enligt vår uppfattning har nu platåat och potentiellt toppat”, sa han. “Om marknaden uppfattade att de toppade snarare än platåer på nära till medellång sikt, då har vi ett problem för aktiemarknaden.”

Investerare tittar också på leveranskedjeproblemen som stör många företags förmåga att skaffa delar och till och med produkter. De påverkar redan resultatet och pressar marginalerna. Some har redan varnat för problemet, och fler förväntas redogöra för frågorna under inkomstsamtal.

Kongressen avvärjde en regeringsavstängning, men politiska stridigheter kommer sannolikt att hänga över marknaderna under fjärde kvartalet. Den större uppgiften för lagstiftare blir att höja skuldtaket, vilket kan bli oroande för marknaderna om regeringen når gränsen innan åtgärder vidtas.

När fjärde kvartalet går framåt ökar den föreslagna infrastrukturplanen på 3,5 biljoner dollar som republikaner och några demokrater motsätter sig. Harris sa att han förväntar sig att det kommer att sänkas till cirka 1,5 biljoner dollar.

Andra problem

Kinesisk fastighetsutvecklare Evergrande misslyckades med att betala sina skulder tillfälligt skrämde marknaden i september. Dess problem är inte lösta även om investerare förväntar sig att en ekonomisk sammanbrott kommer att avvärjas.

Evergrandes framsteg kommer att förbli en viktig historia för marknaderna under det fjärde kvartalet, eftersom företaget kämpar under sin skuldbörda på 300 miljarder dollar.

Kalender vecka före

Måndag

10:00 Fabriksbeställningar

10:00 St. Louis Fed -president James Bullard

Tisdag

Förtjänst: PepsiCo

08:30 Internationell handel

09:45 Tjänster PMI

10:00 ISM -tjänster

Onsdag

Förtjänst: Constellation Brands

7:00 Mortgage ansökningar

08:15 ADP -anställning

Torsdag

Förtjänst: Conagra Brands, Lamm Weston

08:30 Varje vecka arbetslösa anspråk

15.00 Konsumentkredit

fredag

08:30 Sysselsättningsrapport

10:00 Partihandel


Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts