Proposition 19 För- och nackdelar för husägare och arvingar

Proposition 19 Pros & Cons

Sammanfattning: Kaliforniens väljare godkände en fastighetsåtgärd som kommer att hjälpa äldre husägare, men det kan ha en stor nackdel för deras barn. Proposition 19 tillåter äldre, funktionshindrade och katastrofoffer att ta med sig sin låga fastighetsskattbas till ett nytt hem. Men det minskar också det skyddet för deras arvingar. Fortsätt läsa för att lära dig mer om proposition 19 fördelar och nackdelar.

Proposition 19 Proffs: Vem vinner med Prop 19?

Prop 19 vann med en liten majoritet under det senaste valet, men det kommer att ge en betydande förändring av fastighetsskattereglerna som implementerats av Prop 13. (1) Prop 13 är skattemåttet 1978 som satte fastighetsskattesatserna till 1% över hela staten med maximalt 2% ökning per år efter det. När hemmet säljs beskattas det till marknadsräntor, så husägare som inte har sålt sina hem har bibehållit en mycket låg skattesats över tiden.

Enligt de nya reglerna kommer kvalificerade husägare som är rädda att förlora den skatteförmånen att kunna behålla sin låga fastighetsskattebas i ett nytt hem.

Några av de största proffsen för prop 19 är att:

  1. Det hjälper människor över 55 år och funktionshindrade som kanske vill flytta till en annan plats eller ett annat hem men är rädda för en högre skatt.
  2. Det kommer också att hjälpa offer för löpeld som förlorade ett hem med låga fastighetsskatter och tvingas köpa ett nytt hem.

Stora fastighetsgrupper stödde åtgärden. Detta inkluderar National Association of Realtors och California Association of Realtors som spenderade 35 miljoner dollar till stöd för förslaget. En anledning till deras stöd är tanken att fastighetsmarknaden kommer att gynnas genom att inspirera äldre husägare att flytta. Som rapporterats av San Jose Mercury News har 6 av 10 Santa Clara County-hem inte bytt händer på mer än ett decennium. Prop 19 kan tippa skalan i andra riktningen. (2)

En annan Prop 19-fördel är möjligheten att “byta upp” utan att förlora en tidigare skattebas, även om skatteräkningen skulle vara högre.

Som ett exempel på den situationen skulle en husägare som vill flytta från ett hem värt en miljon dollar till ett värt 1,5 miljoner dollar hålla skatteunderlaget på $ 1 miljon dollar hem och lägga till den extra mängden ny bedömning till den siffran. Så om $ 1 miljoner dollar hem bedömdes till $ 300.000, skulle du lägga till det till ytterligare $ 500.000 för en totalbedömning på $ 800.000. Fastighetsskatt skulle betalas på det istället för 1,5 miljoner dollar.

Proposition 19 Nackdelar: Vem förlorar med Prop 19?

Vad Prop 19 ger vissa husägare tar det bort från andra. Husägare i Kalifornien har kunnat överföra sina hem till sina barn utan att utlösa högre fastighetsskatt så länge som fastigheten används som ett primärt hem av barnen. Det gäller även barnbarn med ytterligare regler. Det gäller även egendom som används för jordbruk. Under Prop 19 kommer fastighetsskatten att öka för arvingarna om hemmets eller gårdens marknadsvärde överstiger fastighetsskattvärdet med mer än 1 miljon dollar. Detta är en stor nackdel med prop 19 för arvtagare till husägare.

Det kan låta som ett stort hopp i värde, men det är inte för Kaliforniens stora städer och förorter. Och arvingarna skulle fortfarande få en skattelättnad jämfört med någon annan som köpte hemmet.

Men den högre skattebasen kan skapa problem för familjer med låg inkomst som köpte sina hem för länge sedan och skulle vilja ge dessa hem till sina barn. Dessa familjer har kunnat bo i dyrare områden eftersom de köpte sina hem till ett mycket lägre pris och har undvikit höga fastighetsskatter genom åren på grund av Prop 13.

Så vad händer när de vill skicka dessa hem till sina barn? Merc säger att statliga och lokala tjänstemän inte har utarbetat alla detaljer om fastighetsskatt för ärvda hem, men det är ganska tydligt att dessa fastighetsskatter kommer att öka.

Och vad det kan göra är att tvinga barn och barnbarn att sälja dessa hem eftersom de inte har råd med fastighetsskatten. Eller kanske föräldrarna kommer att besluta att sälja bostäderna innan de dör, för de vet att fastighetsskatten skulle vara överkomligt för sina barn.

Presidenten för One80 Realty, Nick Solis, sa till HousingWire: ”Inte alla som får ärftliga hem kommer från pengar. Många arbetare och familjer köpte under tidigare decennier när bostäder var överkomliga och överlämnade dem till sina barn. ” Han säger att vi redan ser att många arbetare flyttar från dyra marknader som Bay Area till städer i Central Valley. Högre skatter på ärvda hem kommer att tvinga fler att flytta. (3)

Solis säger att Millennials och andra yngre generationer också kommer att påverkas. Han säger att de kan besluta att flytta till en annan stat och inte komma tillbaka. För några decennier sedan hade Kalifornien en mycket yngre befolkning av högskolestudenter som byggde ett liv här. Solis tror att Prop 19 kommer att göra det mycket svårare för unga vuxna att stanna kvar i Kalifornien, och att många kommer att flytta till en annan stat. Det kommer inte att döda “Kaliforniens överklagande.” Som Solis säger: “Människor kommer alltid att vilja bo i Kalifornien men jag kan se att livet blir dyrare här mycket snabbare än jag förväntade mig.”

Undantag borta för fritidshus och lägenheter

Barn och barnbarn har också haft samma undantag på ärvda fritidshus och hyresfastigheter, men undantaget elimineras helt. Det var ett trevligt kryphål medan det varade. Barn som ärvde hyresfastigheter med låg fastighetsskatt kan hyra dessa fastigheter till marknadspriser. Men syftet med ändringen är att eliminera ett kryphål som har missbrukats av invånare utanför staten som försöker undvika fastighetsskatt i Kalifornien – särskilt “East Coast-investerare, kändisar, rika icke-Kaliforniens invånare och arvtagare till trustfonder.” Det är faktiskt skrivet i lagen!

Lagstiftningsanalytikens kontor säger att cirka 60 till 80 000 fastigheter i Kalifornien delas ut varje år. (4) Det säger att staten skulle kunna samla in tiotals miljoner dollar per år genom att eliminera detta undantag. Denna siffra kan gå ännu högre eftersom fler och fler bostäder bedöms till en högre takt. Det kommer också att samla in pengar för att bekämpa skogsbränder.

De nya reglerna träder i kraft två olika datum. Regler för ärftlig egendom börjar den 16 februari, medan överföringen av en gynnsam skattebas börjar den 1 april.

Källor:

  1. https://voterguide.sos.ca.gov
  2. https://www.mercurynews.com
  3. https://www.housingwire.com


Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts