Spara nu, köp senare

Utskriftsvänligt, PDF och e-post

Min första erfarenhet av köp nu, betala kom senare när vi köpte en Peloton tidigt i pandemin.

När det var dags att betala för motionscykeln gav de oss två alternativ.

Alternativ nummer ett var att betala hela priset i förväg. Alternativ nummer två var att betala $ 60/månad i fyra år med 0% ränta.

Självklart valde jag 0% räntealternativ. Det var en no-brainer. Det finns inte bara ett tidsvärde för pengekomponenten på jobbet här utan det känns också som att jag helt enkelt betalar ett månatligt medlemskap för Peloton.

Även om det är samma kontantutgifter över tiden, gjorde det mycket enklare att köpa ett sådant köp genom att köpa det på det här sättet.

Bekräfta är namnet på företaget jag använde för detta köp nu, betala senare köp.

Du kanske har hört talas om dem efter de senaste samarbetena med Walmart och Amazon. De andra stora BNPL -spelarna är Klarna och Afterpay.

Och det är inte bara större inköp som en Peloton där det här alternativet dyker upp. Jag ser det överallt där jag köper saker online, även för billigare saker som kläder eller skor.

Köp nu, betala senare känns som ett koncept som kom från ingenstans som nu finns överallt där du tittar i onlinehandel.

Vid en första rodnad har konceptet ingen mening. Hur har de råd att sälja produkter till 0% ränta?

När du gräver lite djupare finns det en anledning Square betalade 29 miljarder dollar för Afterpay.

För det första debiterar kreditkortsföretagen handlare 2-3% på varje transaktion för möjligheten att betala med kort. BNPL tillåter handlare att släppa dessa betungande avgifter.

De flesta handlare vet inte heller någonting om sina kunder när de betalar med kreditkort. Med BNPL kan företag bättre förstå sina kunder. De har mer information. De vet mer om sina köpvanor. Och de har sina bankkontouppgifter.

En annan fördel för BNPL -företag är att de inte har strikta regler om kreditpoäng som kreditkortsföretagen. Detta gör att de kan erbjuda betalningsplaner till personer som kanske inte ens har en kreditpoäng (som uppskattas vara mer än 50 miljoner vuxna i Amerika).

Några av dessa människor kommer att betala ränta. Jag gissar att de flesta handlare redan funderar på hur de ska höja priserna för att även stå för 0% räntealternativet.

Tanken här är att konsumenter nu kan köpa saker som de kanske inte har råd med just nu genom att betala av balansen över tid.

På ytan låter denna idé underbart för konsumenterna.

Inga extremt höga räntor som kreditkort. Inga förskottsbetalningar för stora inköp. Mindre ansträngande kreditkontroller för att göra ett köp.

För människor som är bra på att budgetera och planera sin ekonomi är BNPL en underbar idé.

Men jag ser många potentiella nackdelar här.

Ja, människor som har sin ekonomi i ordning kan i huvudsak spela systemet genom att göra 0% räntebetalningar och hålla kvar sina kontanter längre.

Vad sägs om dem som inte är bra på att budgetera?

BNPL är vettigt för konsumenterna om (och det är ett stort ifall) människor förstår hur man budgetar eller har tillräckligt med disponibel inkomst för att hantera betalningarna.

Jag tror att BNPL kan förstöra vissa människor ekonomiskt om de inte är försiktiga.

Om du är en person som inte är särskilt bra på att spara in för stora inköp, är du förmodligen inte bra på att budgetera för framtida betalningar.

Vad händer när någon registrerar sig för 17 olika BNPL -alternativ som de kommer att betala av i åratal?

Det här är bra om du inte har råd med något, men hur är det med att du i huvudsak spenderar din framtida inkomst nu?

Om människor går överbord med BNPL -inköp kan deras framtida ekonomi bli en mardröm.

Och BNPL -företag har dina bankkontouppgifter. De drar din månatliga betalning direkt från ditt checkkonto. Det är mycket svårare att standardisera dessa betalningar om du stöter på problem.

Kreditkort kan laddas ur eller förhandlas ner om någon stöter på ekonomisk ruin. BNPL kommer inte att vara så mild.

Min största oro här är att BNPL kommer att vara en fantastisk affär för de rika och de som i allmänhet har sin ekonomi tillsammans.

Det har potential att förstöra ekonomin för dem som inte gör det.

Vet du vad som är bättre än att köpa nu, betala senare? Spara nu, köp senare.

Kalla mig gammaldags men att spara i förväg för stora inköp erbjuder en mycket säkrare väg för din framtida ekonomi.

Avbetalningsbesparingar är ett underbart sätt att planera i förväg för olika utgiftsbehov. Semester. Bilreparationer. Julklappar. Försäkring. Möbel. Sådana saker.

Jag förstår varför BNPL -alternativet tilltalar konsumenterna. Ibland är det mycket lättare att sprida ut stora inköp för vissa varor.

Det är hela poängen med en inteckning – få människor kan spara tillräckligt för att köpa ett hem med kontanter.

Men att gå överbord med de här grejerna och ge dig själv en massa minilånebetalningar varje månad kan sluta backa.

Jag är orolig för att det här alternativet kommer att orsaka många ekonomiska problem på linjen för människor som använder det för ofta.

Tyvärr tror jag att BNPL -modellen bara kommer att bli större härifrån. Jag är faktiskt hausse på BNPL ur ett tillväxtperspektiv.

Men jag är baisse på den inverkan det kan ha på människors ekonomi i framtiden när det blir så enkelt att köpa allt med avbetalningar.

Jag gillar inte vart detta är på väg.

Vidare läsning:
Hur många månaders utgifter behöver du i din nödfond?


Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts