The Weekly Wrap: Fraktionella investeringar, energipriser, producentpriser

The Weekly Wrap: Fraktionella investeringar, energipriser, producentpriser

Fraktionell investering: Äga din bit av pajen

Det finns en gammal fråga som dyker upp då och då i målsättande sessioner. Det går så här: “hur äter du en elefant?” Svaret är “En bit i taget.”

Det är ett problem för många människor att svälja de elefantstora prislapparna på de flesta investeringar. Men den växande trenden inom fraktionellt ägande erbjuder en bit-size lösning.

Hur fraktionellt ägande fungerar

Med fraktionellt ägande kan du köpa en del av en tillgång. När det gäller aktier köper du en bit av aktien. Med andra ord, istället för att köpa en andel av en aktie för $ 300, kan du köpa en del av en aktie för $ 25.

Plattformar som Robinhood har byggt sin verksamhet på denna modell. Mer traditionella företag, som Charles Schwab, Fidelity, Vanguard, Merrill Lynch och andra har dock gick med i trenden.

Fraktionellt ägande av fastigheter

För cirka 60 år sedan började en välmående medelklass köpa tidsresor.

Tidsandelar är inte investeringar. Du ägde inte en fastighet. Du ägde den tid du får stanna där.

Men tack vare fraktionellt ägande kan du investera i aktade fastigheter och dra fördelar. Fraktionella tillgångar kan säljas, begåvas, ärvas och placeras i ett förtroende.

Fundrise är ett företag som använder den delade ägande modellen för fastighetsinvesteringar. Du kan starta en portfölj för $ 10. Men med $ 1000 får du fler alternativ.

Fraktionellt ägande av andra tillgångar

Fraktionellt ägande är en form av crowdsourcing som kan fungera för alla investeringar.

Vad ska man äga en bit av en Picasso eller en Banksy? Företag som t.ex. Masterworks eller Otis kan ta hand om det. Masterworks kräver en initial investering på $ 1000. Omvänt kan du investera genom Otis för $ 100.

Om konst inte är din grej, hur är det med sneakers?

Sällsynta är ett nytt företag som leds av ex-NFL-spelaren Gerome Sapp. Företaget köper samlarbar sneakers och säljer aktier i skorna. Du kan sälja dina aktier eller vänta på att de ska vändas. Omvänt (ordspel) kan du sälja aktier på egen hand.

Inköpet börjar på $ 10.

Du kanske vill undersöka Rally Rd. om du verkligen vill diversifiera ditt bråkägande.

Rally Rd. erbjuder bråkdelar i ett brett utbud av samlarobjekt. Företaget lanserades 2016 och började med att förvärva sällsynta sportbilar. Det har sedan diversifierats till en mängd olika samlarföremål, inklusive vin, whisky, memorabilia, klockor, litteratur, serier och mer.

Något måste ge

Om du äger ett företag som finansieras av investerare vill du göra investerarna glada. Det bästa sättet att göra det är att göra vinst. Du gör det genom att hålla kostnaderna lägre än det pris konsumenterna betalar för dina varor eller tjänster.

Se, det är enkelt att driva företag. Låt oss alla göra det.

Det enda problemet med ovanstående scenario kommer när kostnaderna stiger dramatiskt. Som företagare har du tre val. Du kan minska vinsterna, höja priserna eller kombinera de två. Ett val kommer att göra investerare upprörda. Den andra kommer att uppröra dina kunder. Den tredje kommer att göra alla upprörda.

Den stora klyftan

Det finns ett växande gap mellan stigande kostnader och konsumentpriser.

Producentprisindex (PPI) mäter kostnaderna som producenterna betalar för råvaror och tjänster. Till exempel, om du är en bagare och priset på vete stiger, skulle PPI återspegla det.

Däremot mäter konsumentprisindex (KPI) vad kunderna betalar för det brödet och många andra produkter.

PPI och CPI på uppåtgående trend

PPI steg till 8,3 procent jämfört med föregående år i augusti, enligt Bureau of Labor Statistics. Byrån säger att det är “det största framsteget sedan 12-månadersdata först beräknades i november 2010.”

Samtidigt har KPI ökat 5,3 procent år efter år. Den främsta drivkraften där är energikostnader.

Så, vi har en skillnad på 3 procent mellan PPI och KPI. Däri ligger dilemmat för företag. Vilket av de tre alternativen ovan använder de?

Dina alternativ som investerare

Var vaksam.

Gör ingenting om dina investeringar förutspår vinst. Men om du ser en förändring som du inte gillar kan det vara dags att justera din portfölj för att inkludera mer garanterad avkastning och värde.

Dina alternativ som konsument

Var vaksam.

Börja och håll dig till en budget. Disciplin är nyckeln till att minska kostnader och spara.

Leta efter försäljning. Du kanske måste jaga lite, men de finns där ute.

Kör mindre. Ta kollektivtrafik eller gå när det är möjligt. En promenad kommer att förbättra din hälsa. Ett tåg eller en buss kommer att befria dig från trafikstressen och ge dig tid att läsa eller lyssna på en podcast.

Energibränslen stiger konsumentkostnader

Priset på Brent råolja toppade 80 dollar fatet denna vecka och amerikanska oljepriser följde tätt efter. Många analytiker se det gå högre. Samtidigt sätter priserna på naturgas nya rekord.

Som ett resultat tar bensin- och elräkningar en större bit av din budget. Samtidigt går oljebolagets aktier uppåt.

Oljepriser

Nuvarande oljepriser är resultatet av ett internationellt recept på goda nyheter, dåliga nyheter.

Å ena sidan expanderar ekonomin. Dessutom görs framsteg med Covid. På den negativa sidan har du fraktsnurr och problem med leveranskedjan. Blanda ihop dessa saker och du har ökat efterfrågan.

Som en bonus, några kraftbolag bytt från naturgas till olja. Det ökade oljebehovet ytterligare.

Motståndskraften är dock en låg oljeförsörjning.

Produktion Slacking

Det finns gott om olja. Men producenterna är ovilliga att ta det ur marken.

OPEC+ började skärpa produktionen i slutet av förra året och gjorde ytterligare restriktioner under våren. Först nyligen har OPEC+ meddelat planer på att måttligt öka produktionen i november.

Förändringar i investeringskänsla

Producenter i USA nämner brist på investeringar som en anledning till att de inte producerar fullt ut.

“Bankerna har dragit sig undan finansiering”, säger Scott Sheffield, VD för Pioneer Natural Resources New York Times.

Mycket av de pengar som tidigare gick till olja går nu till förnybar energi.

“Förnybara energikällor dominerar investeringar i ny kraftproduktion”, enligt en International IntEnergy Agency (IEA) rapport, “Och förväntas stå för 70% av 2021 års totalt 530 miljarder USD som spenderas på all ny generationskapacitet.”

En marknadskollaps nyligen kan också hålla producenterna tillbaka från att pumpa mer olja. Priset på råolja sjönk under $ 30 fat under våren 2020. Det var resultatet av en dramatisk minskning av efterfrågan som orsakades av pandemin.

Naturgas och elpriser Spike

Naturgaspriserna har ungefär fördubblats under det senaste halvåret. September $ 5 per miljon BTU är det högsta septemberpriset sedan 2008.

Din uppvärmningsräkning kommer att öka om naturgaspriserna förblir höga i vinter. Det gäller såväl elektrisk värme som gas. Anledningen till att gaspriserna påverkar elräkningarna är att gas driver anläggningarna som producerar el.

Om du letar efter en förklaring till ökningen av gaspriserna, läs om den föregående förklaringen av oljeprisökningar.

Vad ska man göra

Konsumenterna kan bara minska konsumtionen. Det innebär att du begränsar bilresor och att väderbaserar ditt hem.

Långsiktiga investerare kommer att vilja följa investeringsbankerna till förnybar energi. Höga priser och miljöhänsyn minskar attraktionen hos fossila bränslen.

Läs mer:

Om du tycker om att läsa våra blogginlägg och vill prova på att blogga, har vi goda nyheter för dig; du kan göra exakt det på Saving Advice. Klicka bara här för att komma igång. Kolla in dessa användbara verktyg som hjälper dig att spara Mer. För investeringsråd, besök Den brokiga dåren.
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts