The Weekly Wrap: Livsmedel högre, bostadsaktivitet stabiliseras när tekniken tar en hit

The Weekly Wrap: Livsmedel högre, bostadsaktivitet stabiliseras när tekniken tar en hit

Dagligvarukostnaderna fortsätter att stiga

Om du vill spara på din maträkning de närmaste månaderna kanske du vill äta mer vegetariska måltider. Annars, bered dig på den fortsatta ökningen av dagligvarukostnaderna.

Enligt United States Department of Agriculture (USDA), matpriser kommer att öka 2,5 till 3,5 procent i år. År 2022 kommer ökningen att sakta ner till 1,5 till 2,5 procent, säger byrån.

Färska grönsaker har ökat. 4 procent, minst av alla matkategorier, rapporterar USDA. En anledning till att grönsakspriserna har varit så stabila är att de lätt kommer från Mexiko.

Å andra sidan har fläsk ökat mest med 5,4 procent.

Arbetsbrist driver köttpriserna högre

En arbetskraftsbrist klandras för stigande fläskpriser.

“Den amerikanska fläskindustrin lider av en allvarlig arbetskraftsbrist som påverkar gårdar och bearbetningsanläggningar negativt”, säger en rapport från National Pork Producers Council.

Färre arbetare innebär färre bearbetade grisar. Det leder till högre fläskpriser.

Konstigt väder

Vädret är alltid en faktor i gårdspriserna. Årets väder har varit fruktansvärt för många bönder, särskilt i väst och övre Mellanvästern.

Torka har bränt många grödor på åkern. Dessa grödor matar inte bara oss, utan de matar också husdjur. Som ett resultat har många åkerbrukare sålt eller slaktat sina boskap tidigt. Det ger färre rasdjur att bygga nästa års besättning.

Andra faktorer

Ja, flaskhalsarna i leveranskedjan driver matpriserna högre. Men det finns också inhemska problem.

Kommer du ihåg vinterstormen som drabbade Texas särskilt hårt? Det resulterade i en strömavbrott som stängde världens största petrokemiska komplex. Det leder till brist och ett prissteg på polyuretan och annan plast.

Tänk på alla saker som innehåller plast. Bilar, hörlurar, tandborstar och så vidare. I din lokala livsmedelsbutik hittar du köttbehållare av plastförpackning, som håller sex-pack-drycker tillsammans och bland annat fungerar som mjölkkannor.

Du kan inte ändra priser. Men du kan ändra ditt beteende. Här är ett par idéer.

  • Ät innan du handlar. Med full mage är det mindre sannolikt att du gör dyra impulsköp.
  • Planera framåt. Att hålla sig till en disciplinerad mat röra sigt håller kostnaderna nere.
  • Gå med i din butiks lojalitetsprogram. Detta ger dig tillgång till rabatter och kan inkludera poäng mot reducerade eller gratis köp.

Bostadsmarknaden stabiliseras

Efter att ha tröttnat på att nå nya höjder i priser och efterfrågan börjar bostadsmarknaden stabiliseras.

“Bostadspriserna i landet ökade med 16,2% jämfört med föregående år i augusti”, enligt nationell fastighetsmäklare Redfin. “Samtidigt sjönk antalet sålda bostäder med 1,6% och antalet bostäder till salu med 26,1%.”

Medianpriset för ett hem ligger idag på 380 271 dollar, enligt Redfin. Det är en minskning med $ 5000 från juli’s högsta.

Vissa byggnadskostnader lättare, aktivitet stabil

National Association of Home Builders (NAHB) bostadsmarknadsindex (HMI) steg upp från 75 till 76 i augusti. Det är långt från sin topp på 90 i november.

De NAHB/Wells Fargo -index är en undersökning som uppmanar medlemmarna att betygsätta marknadsvillkoren för försäljning av nya bostäder. Ett betyg på 50 eller bättre anses positivt.

“Enfamiljsmarknaden för byggnader har flyttat från den ohållbart heta byggtiden i förra hösten”, skriver NAHB: s chefsekonom Robert Dietz, “Och har nått en fortfarande het men mer stabil aktivitetsnivå, vilket återspeglas i HMI i september.”.

“Medan utmaningarna för byggmaterial kvarstår har kostnadsökningen minskat för vissa produkter, men antalet lediga jobb inom konstruktion trender högre”, säger Dietz.

Räntor är en spelväxlare

När inflationen stiger (se historien nedan) stiger bolåneräntorna. Följaktligen kommer färre att kunna finansiera ett hem.

Konkurrensen om att köpa hus har varit hård i år. Köpare har gjort all-cash-affärer och avstått från inspektioner för att få ett försprång i köpfranset. Det förändras dock.

“Säljare verkar vara mer benägna att sänka priserna än vad de hade varit då budkrig svalnade över hela landet”, säger en personalrapport i Den äkta varan. “Noteringsjusteringarna ökade något från augusti 2020, med 17,3 procent av de aktiva listorna som hade en prisjustering.”

Leverans/pris är fortfarande viktigt

Många husköpare är prissatta ur marknaden.

Som nämnts ovan ökade bostadspriserna med 16,2 procent från år till år i augusti. Medianpriset var 380 271 dollar.

Stabilisering på bostadsmarknaden är ett positivt tecken för köpare. Många måste dock vänta med att göra ett köp tills utbudet av bostäder ökar för att möta efterfrågan.

Skattesatserna, inflationen driver tekniska aktier runt – möjligheterna hägrar

Aktiemarknaden har varit upp och ner fler gånger i somras än en punch berusad fighter. Den senaste misshandeln kom på tisdagen när 10-åriga statsskatteavkastningar steg 23 punkter från 1,32 procent till 1,54 procent. Det är den högsta kursen sedan juni.

Effekten av räntehöjningen sänkte tekniska aktier och ökade inflationsproblem.

“Aktier med hög tillväxt tenderar att underprestera när statsskattornas räntor stiger, vilket oftast känns mest av tekniksektorn som är relativt överköpt relativt.” enligt Katie Stockton av Fairlead -strategier.

Storlek verkligen Inte Materia

En avkastning på 1,54 procent kanske inte får huvudet att snurra. Visst kan du hitta högre avkastning i rätt aktier. Viktigheten är dock avkastningstrenden.

Spridningen mellan avkastningen på de tvååriga och tioåriga statskassorna indikerar en trendutveckling.

Enligt uppgifter från St. Louis Federal Reserve Bank, trenden är stigande räntor.

“Allt detta är att ta en av vikterna som hade hållit avkastningen låg och ta bort den,” Sameer Samana, från Wells Fargo Investment Institute, berättade för Opartisk Press. “Det har helt klart en stor inverkan på större cap, högre tillväxt, högre flera aktier.”

Tekniker slår till

Tisdagens skattesatshöjning utlöste en försäljning av tekniska aktier.

Stora namn som Amazon, Facebook, Alphabet (Googles förälder) och Microsoft tackade nej till mer än två procent. Apple sjönk över en procent. Dessutom tappade den tekniktunga Nasdaq 100 2,8 procent.

Ränta över tillväxt

Tekniska aktier drabbades särskilt hårt eftersom de lovar investerare tillväxt. Med andra ord, ingen avkastning idag, men en stor utbetalning på vägen.

När obligationsräntorna stiger, vilket indikerar att utlåningsräntorna och inflationen kommer att stiga, flyttar många investerare pengar ur tillväxten till förmån för en garanterad avkastning.

Var kan du gå härifrån

Det första du kan göra är att ta ett djupt andetag. Det är oro på marknaden. Det finns dock inget blod på gatorna. Om du är en långsiktig investerare kan dina tillväxtaktier göra det bra.

Med inflationen och statsobligationerna stigande är det dock en bra tid att överväga värdeinvesteringar. Värde aktier tenderar att handla till lägre priser i förhållande till sin utdelning, försäljning och vinst. Kanske den största aposteln för värdeinvesteringar är Warren Buffet. Jag hör att han har gjort det bra.

En annan värdeförespråkare är Rob Arnott, grundare av Research Affiliates. Han tycker att det finns en stor möjlighet att köpa värdepapper nu.

“När de flesta likvida tillgångsklasser är inställda på att leverera en negativ eller nära noll realavkastning, framträder värdepapper som den enda tillgångsklassen som sannolikt kommer att generera en realavkastning på 5% –10% under det kommande decenniet”, skriver Arnott i ett ny artikel. “Möjligheten att köpa värdepapper kan vara kortlivad och vi kan vänta årtionden på ett tillfälle av liknande skala.”

Läs mer

Om du tycker om att läsa våra blogginlägg och vill prova på att blogga, har vi goda nyheter för dig; du kan göra exakt det på Saving Advice.Klicka bara här för att komma igång.

Kolla in dessa användbaraverktyg som hjälper dig att sparaMer. För investeringsråd, besökThe MotleyFool.
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts