Time Horizon är allt för investerare

Time Horizon är allt för investerare

Jeff Bezos1 tog till Twitter den här veckan för att ta ett segervarv och gamla Barrons omslagshistoria:

Jag är säker på att den här historien inte gick bra på Amazons huvudkontor när den kom ut, så jag är säker på att han har funderat länge och noga på hur han ska dunka på den här genom åren.

Bra spelat.

Denna omslagshistoria sprang den 31 maj 1999, vilket var precis innan teknikbubblan sprack. Under de närmaste 16 månaderna minskade Amazons aktie med mer än 94%.

Bezos vann på lång sikt, men Barron är vilken sorts rätt på kort sikt, eller hur?

Två investerare kan ha helt olika åsikter om en specifik aktie eller marknad och båda kan ha rätt (eller båda kan ha fel). Allt beror på tidshorisonten.

Det är därför handlare och investerare lika gärna kan leva på olika planeter när det gäller marknaderna.

Ta en titt på resultatet för olika sektorer och aktier under det senaste året:

Energi är den klart bäst presterande sektorn. Small cap -värdeaktier krossar det också. Amazon trampar i princip vatten under det senaste året. Zoom har blivit krossat trots att det nu är en större del av de flesta av våra liv.

Vad händer om vi zoomar ut (ingen ordlek avsedd) och går tillbaka lite längre:

Sedan Zoom blev offentligt våren 2019 har aktien fortfarande varit enorm. Amazon är upp nästan 80%. Trots att de har ökat med nästan 100% under det senaste året har energilagren fortfarande sjunkit under de senaste åren.

Att gå lång energi under det senaste året eller så har varit en underbar affär. Om du var i energilager innan dess fick du din tröja överlämnad till dig.

Zoom har varit en hemsk handel det senaste året, men om du kom in i aktien vid pandemin började du fortfarande tjäna bra pengar.

Din syn på vilken sektor, faktor eller aktie som helst har mycket att göra med den tidshorisont som du har investerat i den.

Detta gäller också börsen i stort.

Ju kortare din tidshorisont, desto högre är sannolikheten att du kommer att uppleva förluster. Och ju längre din tidshorisont är, desto högre är sannolikheten att du kommer att uppnå vinster.

Den amerikanska börsen har aldrig hade negativ avkastning över ett 20-årigt fönster som går tillbaka till 1926. Den enda 15-åriga avkastningen som blev negativ var året som slutade 1944. Detta var en period som bokades av den stora depressionen och andra världskriget.

Det är en ganska bra meritlista.2

Naturligtvis är en hög sannolikhet för framgång baserad på historisk avkastning ingen garanti, men vad är alternativet?

Den svåraste delen av denna ekvation är inte matematiken utan känslorna. Det har nog aldrig varit svårare att ha ett långsiktigt tänkande när det gäller investeringar.

Det är lättare än någonsin att handla var som helst. Det finns färre friktioner att handla nu när nolldollarprovisioner är allestädes närvarande. Och ingen vill vänta på det långsiktiga längre när så många människor blir rika bråttom.

Att ha en långsiktig disposition kommer alltid att ge dig en fördel på marknaderna eftersom det är så svårt för andra att tänka och agera på detta sätt.

Du måste bara vara beredd att vänta tillräckligt länge för att din tidshorisont ska fungera till din fördel.

Vidare läsning:
Börsavkastning är allt annat än genomsnittlig

1Jag kan inte höra namnet Jeff Bezos längre utan att tänka på Bo Burnham -låten.

2Nej, dessa siffror inkluderar inte inflation eller kostnader eller skatter. Fortfarande imponerande.
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts